Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Omodern syn på företagen hinder för miljöarbetet”

Publicerad: 18 mars 2015, 13:13

Underskatta inte värdet av små industriella innovationer, skriver Niklas Skår, miljörättsjurist på Svenskt Näringsliv.


Ämnen i artikeln:

Innovation

”Länge har ekonomisk tillväxt utmålats som ett hinder, snarare än som en förutsättning, för att skapa hållbar utveckling. Allt fler har dock kommit att ifrågasätta den bilden och både forskningen och empiriska data pekar nu i en entydig riktning – ekonomisk tillväxt och investeringar är avgörande för att få bukt med miljö- och klimatutmaningarna. Det skriver Nicklas Skår, miljörättsjurist på Svenskt Näringsliv.

Så sent som förra året fick ombuden på Miljöpartiets kongress igenom en mening i partiets valmanifest där det deklarerades att man ville utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt. Denna förlegade syn, där tillväxt beskrivs som en negativ kraft som bromsar eller till och med hindrar omställningen till ett hållbart samhälle, håller dock lyckligtvis på att suddas ut.

Egentligen kan det tyckas tämligen självklart att det finns ett positivt samband mellan investeringar och tillväxt å ena sidan och hållbar utveckling å den andra. Tillväxt skapar möjligheter att avsätta pengar till forskning och utveckling – framför allt i företagen. Detta leder i sin tur till nya smartare lösningar på de klimatutmaningar vi står inför.
Denna månad har vi vid två tillfällen sett publikationer som en gång för alla bekräftar denna bild.

Det internationella forskningsprojektet the New Climate Economy presenterade nyligen sin senaste rapport i riksdagen. The New Climate Economy som omfattar åtta världsledande universitet belyser i rapporten konkreta förslag på vad regeringar och företag kan göra för att förbättra den ekonomiska tillväxten och samtidigt reducera utsläppen av koldioxid. Samtidigt betonas att innovationer och investeringar är avgörande för att kunna hantera klimatförändringarna.

Några veckor senare presenterade Internationella energiorganet (IEA) en preliminär årssammanställning som visar att världens totala utsläpp av koldioxid ligger kvar på fjolårets nivåer samtidigt som den globala tillväxten har ökat.

För Sveriges del minskade utsläppen med 2,7 procent mellan 2012 och 2013, enligt statistik från Naturvårdsverket. En stor del av dessa utsläppsreduktioner kommer från industrins minskade processutsläpp och utsläpp från förbränning. Detta är resultatet av gjorda investeringar.
Till synes små investeringar och innovationer inom industrin kan få stora effekter.

Inom industrin används runt 300 miljoner elektriska motorer över hela världen. Varje år tillkommer ytterligare 30 miljoner. De driver fläktar, pumpar, genererar tryckluft, förflyttar material och mycket annat. Dessa motorer står för ungefär en fjärdedel av den globala elförbrukningen. Men det finns svensktillverkade varvtalsreglerade motorer som förbrukar 40 procent mindre el. Redan idag har de som finns ute sparat mer än hela Sveriges utsläpp av koldioxid på ett år. Men potentialen är långt större. Teoretiskt skulle denna innovation kunna ta bort hela världens samlade produktion av kärnkraftsel.

Men det kommer att krävas många olika lösningar. Något så trivialt som mer energieffektiva dammsugare kan bidra avsevärt till ett hållbarare samhälle. Numera klarar dagens dammsugare uppgiften på ungefär halva effekten mot för något år sedan.

Problemet är bara att företagen i Sverige inte upplever att de har tillräckligt bra förutsättningar för att investera i denna typ av innovationer och därmed fortsätta bidra till en hållbar utveckling. Detta beror delvis på en omodern syn på tillväxt, investeringar och företagens roll i det hållbara samhället.

Svenskt Näringsliv välkomnar därför att bilden av tillväxt och investeringar håller på att förändras. Men det går för långsamt och tyvärr finns det fortfarande en föreställning bland politiker att god miljö är något man kan reglera fram med lagstiftning.

Regleringar kan aldrig bana väg för det som gör miljön bättre. Vi hoppas nu att vårt lands beslutsfattare, politiker såväl som myndigheter, tar till sig de forskningsrön och empiriska data som nu lagts fram. Enbart genom mer tillväxt och investeringar kan Sverige minska sin klimatpåverkan"

Nicklas Skår, Miljörättsjurist på Svenskt Näringsliv

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Innovation

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.