måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Omöjligt sätta ut vargvalpar redan i år”

Publicerad: 28 januari 2011, 07:38

Svenska djurparksföreningen är kritisk till utsättning av vargar som har fötts i djurparker. De tamfödda valparna kan få svårt att konkurrera med sina nya syskon.

Ämnen i artikeln:

VargVargjaktAndreas Carlgren

I går meddelade miljöminister Andreas Carlgren (C) att vargvalpar från djurparker ska sättas ut i det vilda redan i vår. Det är ett beslut som enligt Dagens nyheter (DN) döms ut av Sveriges djurparker.
– Redan före jul gjorde vi klart för miljöministern att vi har invändningar. Jag blir riktigt bekymrad över att Carlgren inte tagit något intryck av det, säger Mats Höggren, zoologchef på Kolmården, till DN. Han är även ordförande för Svenska djurparksföreningen.

Enligt DN
föder djurparksvargar ofta sina valpar senare på våren än de vilda. Det betyder att de valpasr som sätts ut i vilda kullar riskerar att vara mindre än sina fostersyskon och därför sämre lämpade att hävda sig i konkurrensen.

Mats Amundin, adjungerad professor i zoologi vid Linköpings universitet och stamboksförare för varg i Svenska djurparksföreningen, säger till och med att en utsättning redan i vår är omöjlig. Han säger enligt Vetenskapsradion att det teoretiskt sett är möjligt att sätta ut tamfödda valpar, men att det kräver ordentliga förberedelser som kan ta flera år.

Det är heller inte säkert att djurparksvargarna är genetiskt lämpliga att sätta ut, eftersom en del av dem är för nära släkt med de vilda.
– Det kanske inte är så smart att föra tillbaka de generna i den här inavlade vilda populationen. Och det är en sån sak som vi också måste få tid på oss att analysera och tänka efter lite grann, säger Mats Amundin till Vetenskapsradion.

Dessutom kommer det inte att födas så många vargar i svenska djurparker den här våren.
– Just i år är det många djurparker som håller på med generationsskifte eller som för tillfället inte har reproduktion. Vi kan inte välja helt fritt.

Mats Höggren på Kolmården oroar sig också för vad som händer under jakt.
– Om våra valpar blir skjutna, då kan ju vi uppfattas som ett lydigt redskap i en jaktpolitik de flesta inte gillar, säger han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev