Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Omställning kan göra diamantbranschen mer hållbar

Publicerad: 23 maj 2019, 11:08

Den traditionella diamantindustrin har länge haft en stor negativ påverkan på miljö och social hållbarhet. En omställning till syntetiska, labbodlade, diamanter kan nu göra branschen mer hållbar. Ett svenskt smyckesföretag satsar allt på en marknad som företaget tror kommer växa kraftigt.


Den traditionella diamantindustrin har länge haft en stor negativ påverkan på miljö och social hållbarhet. Det nystartade svenska bolaget Akind vill undvika de här problemen och har som affärsidé att sälja diamantsmycken som är tillverkade på ett etiskt försvarbart sätt. Affärsstrategin bygger därför på syntetiska, eller labbodlade, diamanter, 100 procent återvunnet guld och en transparent prissättning.

Produktionen av syntetiska diamanter för smycken förutspås växa kraftigt de kommande åren. Bara i USA förväntas marknaden femdubblas mellan 2018 och 2020 och då vara värd 1 miljard USD. Tekniken för att producera syntetiska diamanter avsedda för verktyg i industrin är gammal. Dessa industridiamanter har tillverkats under hög temperatur och högt tryck. De senaste åren har dock en ny metod utvecklats som låter diamanter växa fram på substrat vid lågt tryck och lägre temperatur. Där skapas enkristalliga diamanter som har samma kvalitet, eller högre, än gruvdiamanter. De nya syntetiska diamanterna är billigare att framställa men innehåller exakt samma kemiska, optiska och fysiska egenskaper som gruvdiamanter. Förutom det lägre priset är en fördel med de nya diamanterna att miljöpåverkan bara är en bråkdel av den från gruvdiamanter. Dessutom kan labbodlade diamanter framställas utan de sociala hållbarhetsrisker som ofta förknippas med diamantproduktion i Afrika.
“Det finns ingen mening med att gräva upp diamanter från marken och på så vis förstöra naturen när man idag med modern teknik kan tillverka exakt samma produkt utan att orsaka sådan förstörelse”, säger Anna Wallander, grundare av Akind, i en kommentar.

Smyckesbranschen har trots den nya tekniken visat en misstänksamhet mot industriellt tillverkade diamanter och branschen har länge hävdat att det bara är naturliga diamanter som är “äkta”. Nyligen gick dock världens största diamantproducent, De Beers, ut med en kollektion med syntetiska diamanter, vilket många branschexperter ser som ett skifte.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.