Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Omstridd kalkbrytning på Gotland prövas igen

Publicerad: 10 september 2014, 11:19

Mark- och miljööverdomstolen har beviljat prövningstillstånd för de omstridda målen på Gotland. Frågan som ska besvaras är om Nordkalk och SMA Mineral får bryta sten i Bunge på norra delen av ön.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltNaturvårdsverket

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 september.

Mark- och miljööverdomstolen ska pröva målen om Nordkalk och SMA Mineral får bryta sten i Bunge på norra Gotland. I somras gav underinstansen mark-och miljödomstolen klartecken till Nordkalk att börja bryta kalksten i gotländska Bunge. I ett annat mål fick Svenska Mineral tillstånd att utöka kalkbrytningen i sin befintliga täkt i området.

Protesterna mot tillstånden har varit omfattade och kritik har kommit både från myndigheter och enskilda. Täkterna gränsar till flera Natura 2000-områden och farhågor har väckts mot att brytningen ska påverka dricksvattentäkten Bästeträsk. Domarna överklagades av Naturvårdsverket, föreningar och privatpersoner.

Nu har alltså Mark- och miljööverdomstolen lämnat tillstånd till prövning av målen. När dessa kommer att avgöras är oklart.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl välkomnar beskedet.
– Nu hoppas jag resultatet blir att den unika naturen i Bunge fredas och att domstolen sätter stopp för planerna för all framtid. Bunge är ett unikt område i norra Europa, både med tanke på de höga naturvärdena och vattenförsörjningen i området, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Nordkalks vd Anders Mattsson kommenterar så här:
Vår syn på den dom som nu ligger är att den är välavvägd och att de kontrollprogram och skyddsåtgärder som regleras i villkoren kan säkerställa att inga skador uppstår i omgivningen.

Domstolen kommer nu att upprätta en tidsplan över den fortsatta handläggningen. Information om målen kommer fortlöpande att läggas ut under rubriken ”Uppmärksammade mål” på Mark- och miljööverdomstolens webbplats.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.