Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oönskad upptäckt: Kilometer av spökgarn

Publicerad: 30 Oktober 2014, 12:09

Håll Sverige Rent har genomfört dyk vid åtta vrak utanför Ystad och funnit nära 4,5 kilometer med spökgarn.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 30 oktober.

Håll Sverige Rent har genomfört dyk vid åtta vrak utanför Ystad och funnit nära 4,5 kilometer med spökgarn. Garnen, som var både gamla och nya, har bärgats, men de utgör bara en liten del av vad som finns i Östersjön.

Jessica Ångström, ansvarig för projektet Skräpfria hav på Håll Sverige Rent, säger till Miljöaktuellt att spökgarnen innebär ett stort miljöproblem då de fortsätter fånga fisk år efter år till ingen nytta. Hon säger också att garnen illustrerar problemet med hur otydligt det är kring vem som har ansvaret för nät och annat skräp som hamnar i havet.

– I Sverige saknar vi dessutom ett fungerande system för rapportering av förlorade redskap. Här har näten byggts på under decennier, men det är ingen som plockar bort dem.

Jessica Ångström nämner Norge som exempel, där det finns ett nationellt system för inrapportering av sådant som förloras till havs, och där det sedan görs en städturné på årlig rutin för att plocka upp det som rapporterats.

– Det skulle kunna vara en väg framåt även i Sverige. Det finns visserligen en sådan funktion hos Havs- och vattenmyndigheten, men det är väldigt få som rapporterar, säger Jessica Ångström och tillägger:

– Sedan har förstås yrkesfisket själva ett ansvar i den här frågan. Det är trots allt redskap som är direkt relaterade till fisket. Näten kan ha hamnat där av misstag, men det finns också anledning att tro att yrkesfiskare sätter sina garn över vrak eftersom vraken fungerar lite som artificiella rev, med mycket fisk runt omkring.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.