Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Opec presenterar mörk prognos för klimatet

Publicerad: 24 september 2018, 09:22

Foto: Sergio Russo/Flickr

Under de närmaste fem åren kommer den globala oljeproduktionen att öka kraftigt. Även kolet kommer att se ett uppsving. Det förutspår Opec i sin årliga rapport.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarKolOljaVäxthuseffekten

Enligt de oljeproducerande ländernas organisation kommer den ökade efterfrågan på olja från flygbolag att ta ut den negativa effekt som elektrifieringen av bilflottan i väst väntas ha på oljemarknaden.

Flygindustrins oljekonsumtion beräknas öka med i genomsnitt 2, 2 procent fram till 2040enligt Opec. Flyget är därmed den industri som kommer att stå för den största ökningen i efterfrågan av olja. Men den största absoluta ökningen i efterfrågan kommer vägtransporterna att stå för. Opec beräknar att antalet bilar kommer att öka från dagens 1,1 miljarder till 2,4 miljarder år 2040. Enligt Opecs prognos kommer endast 320 till 720 miljoner av dessa att vara eldrivna.

Om antalet eldrivna bilar stannar på 320 miljoner beräknar Opec att efterfrågan på olja kommer öka till 112 miljoner fat om dagen år 2040, från dagens 100 miljoner fat per dag. Om försäljningen av elfordon tar fart och antalet elbilar hamnar på 720 miljoner per dag kommer antalet oljefat ändå att stiga till 109 miljoner fram till 2040 enligt Opecs rapport.

Enligt organisationens prognoser kommer USA att stå för den största produktionshöjningen i takt med att allt fler oljebolag använder sig av fracking för att få upp olja. Den huvudsakliga efterfrågan kommer länder utanför Opec, framförallt Indien och Kina, att stå för.

Enligt Opecs prognoser kommer även förbränningen av kol att öka. Även om efterfrågan på kol i OECD-länderna kommer att minska med två tredjedelar fram till 2040 så kommer efterfrågan i utvecklingsländerna att öka med 20 procent, något som innebär att de kommer att bränna fem gånger så mycket kol som i OECD-länderna.

Även om produktionen av förnybar energi kommer att öka snabbt så kommer bara 20 procent av den globala energiproduktionen att vara förnybar 2040, skriver Opec i sin rapport.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev