Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

OpenBSD 4.4 ute nu

Publicerad: 20 november 2008, 08:04

Om du helst vill leva ett liv utan brandkårsutryckningar i datorhallen, prova BSD.


Det hyperstabila operativsystemet OpenBSD är nu släppt i version 4.4. Det kan laddas ned gratis från BSD-organisationens webbplats eller köpas för 50 dollar på CD-ROM. All källkod är fri och alla bidrag och buggfixar emotses tacksamt.

Medan ”andra operativsystemtillverkare” släpper sju panikartade säkerhetsuppgraderingar i veckan, nöjer sig BSD-organisationen med ett antal fasta uppgraderingstillfällen om året. Det är svårt att tänka sig ett stabilare system. Det är inte för inte som försvaret valt FreeBSD, en annan BSD-variant, i sin brandvägg Färisten. Det ska vara helt omöjligt att slå omkull den.

Visst, man kan inte klaga på Linux heller, valet av stabilt operativsystem står mera till hur man vill att utvecklingsproceduren ska vara. Med Linux utvecklar alla som det faller sig, Ad Hoc, medan Linus alltid har sista ordet vad gäller kärnan. BSD utvecklas av en vald kommitté och under ordnade former.

Nyheterna i OpenBSD 4.4 är bland andra följande:

Stöd för nya processorer, som Sun Sparc64 (i Maskiner som Primepower och Sparc Enterprise), Sun UltraSparc IV, Sun UltraSparc T1 och T2 och Freescale MPC8349E.

Mängder av nya drivrutiner för grafikkort, webbkameror, Ethernetkort, ljudkort, trådklösa kort mm samt stöd så att systemet kan köras i Lenovo ThinkPad, Asus EeeePC med flera.

I paketet ingår dessutom säkerhetspaketet OpenSSH 5.1

Listorna med förbättringar och buggfixar är oändligt långa. Läs mer på www.openbsd.org

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev