Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Opinionen svänger – fler vill avveckla kärnkraften

Publicerad: 22 mars 2011, 08:42

Katastrofen i Japan har fått med sig att svenskarna nu blivit betydligt mer skeptiska mot kärnkraft som energikälla. Nya siffror pekar på en fördubbling av dem som vill påbörja en avveckling av landets reaktorer.

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Det är Dagens Nyheter som låtit Synovate genomföra en mätning av svenskarnas inställning till kärnkraften. Siffrorna visar att antalet som vill börja avveckla har mer än fördubblats – från 15 procent till 36 procent.

– Våra siffror visar att opinionen varit stabil över tiden, men efter katastrofen i Japan ser vi att siffrorna ändrats anmärkningsvärt, säger Karin Nelsson från Synovate till Dagens Nyheter.

Nelsson menar att det är förvånande att förändringarna varit så pass jämnt fördelade bland svenskarna.

– Jag hade nog väntat mig att fler yngre skulle ha omvärderat sin syn på kärnkraften. Förvånande är kanske också att centerpartisterna inte heller sticker ut utan att opinionen för att avveckla ökat inom samtliga partier, säger Karin Nelsson.

Mindre förvånande, menar Nelsson, är att kvinnorna fortsätter att vara de som är mest negativt inställda till kärnkraften. Bland männen vill endast 24 procent avveckla medan siffran ligger på 47 procent bland kvinnorna.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev