Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Öppen strid i MP: ”Rädda partiet från maktsjukan”

Publicerad: 3 juni 2015, 10:41

Det mullrar i leden kring Miljöpartiets gröna linje inför höstens budgetförhandlingar. ”Jag känner stor sorg”, skriver MP-ledamoten Jan Lindholm i ett inlägg i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietMiljöpolitik

Miljöpartiet verkar på riksnivå splittrat om vilken linje som partiet ska driva i budgetförhandlingarna inför nästa års budget.

En infekterad diskussion rasar på Facebook.

Riksdagsledamoten Jan Lindholm skriver (2 juni kl 18.44) följande inlägg:

”Just nu känner jag stor sorg. Miljöpartiets riksdagsgrupp har just antagit ett underlag för budgetförhandlingarna om nästa års budget som är det minst gröna jag sett sedan jag gick med i partiet för mer än 30 år sedan. Jag kan självklart inte berätta något om innehållet eftersom det är ett förhandlingsunderlag men det gör mig väldigt besviken. Som vanligt så står förhoppningarna till att kongressen kan läxa upp en partiledning och riksdagsgrupp som helt tappat den gröna tråden.
Jag uppmanar därför alla att åka till kongressen och försöka rädda det gröna partiet från maktsjukan. Vi förändrar inte världen genom att krama betongen”

Inlägget gillas av många och har i skrivande stund över 60 kommentarer.

Jakop Dalunde, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson och ledamot i MP:s internationella kommitté, tillrättavisar sin partivän och menar att de politiska diskussionerna bör hållas internt i partiet:
”Jag tror det är en rätt dålig idé att offentligt diskutera när vi tar vilka interna förhandlingsdokument, vad de innehåller och hur vi antar dom.”

Anders Schröder, riksdagsledamot och it-politisk talesperson för Miljöpartiet, går också på samma linje i sin kommentar:

”Jan, isf tror jag nog du missförstod dokumentet vi antog och vad som är dess syfte. Och då är det lite oroande att du inte ställer frågor om det på mötet, utan istället gör så här.”

Jan Lindholm får dock medhåll från andra personer.

”Du är en modig man Jan! Så ska bra politiker ryta ifrån. Tack!"

"Skönt med någon från riksdagsgruppen som säger det vartenda mp-röstare eller före detta mp-röstare en träffar också säger (och det är många, och utan undantag). Det finns ingen att rösta på längre för den som alltid röstat grönt. Jo, Jan Lindholm tydligen."

”Bra att man även som riksdagsman spontant kan uttrycka vad man känner.
Fler borde kanske göra det i en öppen demokrati. Det skulle vitalisera demokratin tror jag.
Allt är ju så hemligt, instängt och tillrättalagt för att inte få igång ramaskrin i borgarpressen. Var människa Jan å ingen maktelit!! Bra…”

Så här lyder några av de övriga kommentarerna:

”Jakop Dalunde verkar ha till uppgift att vara mppolis? Det är helt absurt att en enskild riksdagsman som Jakop Dalunde kritiserar en annan offentligt för att han uttrycker sig. Det här tonläget från ungtupparna i ledningen håller på och trasa sönder vårt parti.”

”Ända sedan jag gick med i partiet 1988 har jag regelbundet hört medlemmar säga att vi nu sålt ut det gröna och blivit anpasslingar. Det var varit 27 år av skitprat. Däremot har vi en inte så fin tradition att hugga varandra i ryggen med ospecificerade anklagelser. Det kan vara dags att lägga av med det.”

”MP har blivit ett karriäristparti som tappat den gröna färgen. Jag var med i förtrupperna 1980 och anser att det inte finns något grönt kvar av MP. Sorry men det verkar som MP är på väg ut ur riksdagen. Saknar man basorganisation har man inte där att göra.”

”Jag tror att signalerna, om att vi tappar gräsrotskontakt, är viktiga att ta på stort allvar. Samtidigt måste man göra en bred analys. Det är inte bara en kris som uppstår när en organisation går från att vara opinionsbildande till att faktiskt styra och påverka utvecklingen – något som jag personligen välkomnar starkt eftersom gnäll inte förändrar världen. Ett annat skäl till krisen är att idag proffessionaliseras politiken i Sverige, det krävs ett annat slags skicklighet än förr för att klara en omvärld i mycket stark och snabb förändring, tror jag. Jag gillar inte den här utvecklingen för jag vill inte att vårt samhälle ska styras av smarta kommunikatörer utan människor med varma hjärtan. Så den tycker jag att vi ska vända.
Därför tror jag att medicinen är att fortsätta att utveckla demokratin och deltagandet inom organisationerna på alla olika nivåer och samtidigt faktiskt välja vilka viktiga politiska diskussioner som måste breddas. Öppnar de som fått förtroende att styra inte upp, låter vi inte demokrati ta tid, så kan vi bli precis lika trista som andra partier.”

Miljöpartiets kongress äger rum den 12-14 juni i Örebro.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietMiljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.