Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Öppet verktyg ska skapa respektfulla och jämlika arbetsplatser

Publicerad: 5 Augusti 2019, 07:40

Illustration: Coffeebeanworks/ Pixabay

Inkluderingsverktyget Respekttrappan blir nu öppet och gratis för alla företag och organisationer att använda.


Det är SBAB tillsammans med stiftelsen Make Equal som under 2018 utvecklat verktyget Respekttrappan. Verktyget beskrivs som ett inkluderingsverktyg som innehåller övningar som ska hjälpa företag och dess anställda att ta steg mot en mer jämlik och respektfull arbetsplats. Bakgrunden till arbetet med verktyget är #metoo-rörelsen och de sexuella trakasserier och kränkningar som många berättat om sedan hösten 2017.
“För oss blev det självklart att vi i vårt värderingsdrivna arbetssätt behövde göra ännu mer för att verkligen driva en förändring. Det kändes helt otänkbart att stå stilla vid sidan om utan att göra mer”, säger SBAB:s vd Klas Danielsson i en kommentar.

På SBAB har alla drygt 600 anställda genomfört övningarna i Respekttrappan och i juli släpptes verktyget öppet att användas gratis för andra organisationer och företag.

I Respekttrappan kan företag i sju steg skapa förutsättningar att från olika perspektiv reflektera, samtala och träna på respekt och jämlikhet. Varje steg innehåller olika övningar och behandlar olika frågor som exempelvis härskartekniker, sexuella trakasserier och mångfald. I verktyget finns både individuella övningar och gruppövningar.
“Övningarna i Respekttrappan är ögonöppnare, skapar tillit i gruppen och leder ofta till starka känslosamma reaktioner och diskussioner. Vi ville från början samarbeta med andra företag och när vi fick externa förfrågningar insåg vi att vi skulle erbjuda Respekttrappan externt till alla. Vi kan inte ensamma förändra världen men vi kan göra vad vi kan genom att dela med oss. Om många företag och organisationer använder Respekttrappan är jag säker på att vi tillsammans tar stora kliv för inkludering genom mer jämlika och respektfulla arbetsplatser”, säger Klas Danielsson.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.