Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oppositionen: 18 miljarder till kollektivtrafik

Publicerad: 20 maj 2010, 10:02

Om det rödgröna blocket vinner valet kommer man att riva upp regeringens beslut om avreglering av kollektivtrafiken. Enligt oppositionen kommer avregleringen att ”slå sönder det samordnade trafiksystemet”.


Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikPolitik

”Det finns inte ett enda internationellt exempel som stödjer regeringens tes att en avreglerad kollektivtrafik skulle ge några positiva effekter”, skriver Lena Hallengren (S), Peter Pedersen (V) och Karin Svensson Smith (Mp) i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Artikelförfattarna
menar att det tvärtom är system som liknar det svenska som har lyckats bäst och att det behövs ett offentligt ansvar för både organisationen och finanserna.
”Den borgerliga regeringen verkar utgå från att kollektivtrafiken är en monopolmarknad. Detta är felaktigt. Det är en upphandlad marknad där hundratals privata aktörer återfinns. Dagens system ger konkurrens och utrymme för många mindre aktörer att etablera sig på marknaden,” skriver artikelförfattarna.

Oppositionens vallöfte blir därför att förutom riva upp beslutet om avreglering anslå nio miljarder kronor till kollektivtrafik- och cykelsatsningar under tio år. Ytterligare nio miljarder avsätts till en nationell pott ur vilken länen kan ansöka om stöd till ”infrastrukturåtgärder som har fokus på jobb, klimat och kollektivtrafik”, skriver artikelförfattarna.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News