Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Optimismen åter på Tekniska Mässan i Stockholm

Publicerad: 19 oktober 2010, 09:15

I dag slår portarna upp på Tekniska Mässan i Stockholm. 300 företag visar upp sig och tongångarna är betydligt muntrare än i fjol.
– Det är roligare än vad det har varit på länge, säger Björn Lindforss, projektledare för Tekniska Mässan.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Tekniska Mässan öppnade på tisdagen i Älvsjö söder om Stockholm. 300 företag ställer ut på mässan, som pågår under fyra dagar, till och med 22 oktober.

Ytmässigt har mässan vuxit betydligt i år och utställningsytan är 20.000 kvadratmeter, mer än dubbelt så stort som 2009, mer känt som ”skitåret”. Den massiva tillväxten beror inte enbart på piggare konjunktur utan även på mässans fokus i år.

– Vi har fokus på verktygsmaskiner, det tar plats och det är många år sedan vi hade så mycket sådant här, säger Björn Lindforss, projektledare för Tekniska Mässan.

Men ekonomin sätter förstås också sina spår.

De senaste åren har inte varit roliga för den tillverkande industrin. Men nu pekar kurvorna åt rätt håll och då kommer tillväxten och efterfrågan. Nu finns ett investeringsbehov hos de producerande företagen och de måste hit och titta på nya maskiner eftersom att de inte har handlat något på många år, säger Björn Lindforss.

Utöver verktygsmaskiner är robotar en vanlig syn på mässgolvet och bland annat ABB är på plats för att visa upp utbudet. Även svetsar är en vanlig syn. Under mässan pågår även svetskonferens. Intresset för inbäddad teknik, embedded technology, ökar också.

– Det är femte året vi kör och embedded technology har nu växt ur sin plats i kongressfoajén och flyttat in i Victoria-hallen, säger Björn Lindforss.

Mycket av utrustningen på mässan är tunga energiförbrukare. Surras det om sådana faktorer här?

– Helt klart. Man jobbar hela tiden med att sänka energiförbrukningen, det är ett viktigt konkurrensmedel, säger Björn Lindforss.

Tekniska Mässan väntas dra ungefär 20.000 besökare. Besöker du mässan, passa på att komma förbi Ingenjörssamfundets monter där Teknik360 och Teknikdebatt låter alla som vill testa, och tävla om, en elektrisk cykeln från Lifebike. Läs mer om cykeln och tävlingen här.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News