Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Optisk mikrofon kan inte detekteras

Publicerad: 2 februari 2009, 13:19

Sennheiser har tagit fram en ny, helt optisk mikrofon, med helt nya miljöer


MO 2000 H är en unik optisk mikrofon som är tillverkad helt i plast. Signalen transporteras via optisk fiber. Mikrofonen är okänslig för vätskor och den är inte magnetisk. Det gör att den kan användas utomhus under längre tid, i korrosiva eller explosiva miljöer, i gruvor, i magnetröntgenkameror, i EMC-känslig mätutrustning och för underrättelseverksamhet, då den inte kan detekteras.

Mikrofonen fungerar så att ljus från en lysdiod riktas mot mikrofonens membran, som är reflektivt. Ljuset kommer via en optisk fiber och mer eller mindre ljus reflekteras tillbaka i en utgående fiber beroende på hur membranet svänger. I andra änden av den utgående fibern sitter en fotodiod som detekterar hur mycket ljus som kommer tillbaka och konverterar detta till en elektrisk signal som matas ut på standardiserade eketriska nivåer.

En mycket stor fördel med detta är att mikrofonen och elektroniken kan befinna sig på mycket stort avstånd från varandra, kanske tvärs över en hel industri, kanske inmurad i väggen i ett annat lands ambassad två kvarter bort.

Mikrofonhöljet är 2,5 centimeter i diameter och utgörs av plast som klarar alla miljöer aggressiva ämnen (gaser, salter, fukt) och strålning. Alla mikrofonens delar inklusive fibrerna är av plast. Det finns ingen metall och inga elektriska strömmar flyter.

Sennhesiers centralenhet där ljuset omvandlas till elektrisk signal.

Tillämpningar

Denna typ av mikrofon kan användas på ställen där andra mikrofoner inte kan användas. Mikrofonen kan monteras i explosiv miljö. Den kan till exempel användas för övervakning i gastorkanläggningar och lyssna efter läckor som kan vara så minimala att de inte innebär tryckförlust eller genererar andra alarm, men kan höras som ett svagt pysande.

Mikrofonen lämpar sig utmärkt för användning i eller nära en magnetröntgenkamera om man till exempel vill kommunicera med patienten under undersökningen. Den skulle också kunna användas för bullerdämpande åtgärder inuti samma kamera. Mikrofonen stör inte undersökningen och påverkas inte av kamerans starka magneter.

Den skulle vara utmärkt i EMC-mätrum eftersom den inte påverkar de magnetiska fälten i rummet. Vid exempelvis provning av mobiltelefoner skulle den kunna fungera som ”öra”.

Tekniska data

Känslighetsmönster: rundtagande
Frekvensomfång: 20…40.000 Hz +/– 6 dB
Känslighet: 15 mV/Pa
Signal/brus: > 50 dBA relativt 1 Pa ljudtryck
Maximalt ljudtryck: 134 dB
Drifttemperatur: –10…+70 C
Glasfiber: Multimode 200/230 µm

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.