Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Optonova gjorde mässan rejäl björntjänst

Publicerad: 24 oktober 2008, 09:55

En av de mer välbesökta montrarna på Tekniska Mässan blev Optonovas. Teknik360 vet varför.


Svenska Optonova utvecklar system för automatisk avsyning och mätning. Företaget är bland annat engagerat i Ikeas nya fabrik i småländska Hultsfred där 2,6 miljoner Pax-garderober ska tillverkas och förpackas årligen. Bolaget förser den högt automatiserade produktionslinjen med laserbaserad avsyning, exempelvis av den foliering som omger Pax-spånskivorna.

Om detta pratar man förstås på mässan. Men det är förmodligen inte därför Optonova är konstant välbesökt. Orsaken är den jaktsimulator som finns i montern och som till viss del har beröringsgpunkter med företagets specialområden.

– Det rör sig om bilder, bildbehandling och kameror, säger Patrik Nordström på Optonova.

Den populära jaktsimulatorn har sitt ursprung i ett examensjobb på Optonova. Simulatorns huvudkomponenter är en persondator med program, en projektor samt videokamerautrustning för montering på önskat vapen, exempelvis ett skarpt vapen för hagel- eller kulskytte, eller varför inte en vattenbössan.

Via projektorn spelas jaktscenarier upp på en duk. Vapnets kamera registrerar till exempel hur ett vapen följer ett mål och avgör om skytten får en träff. Simulatorn rymmer bland annat jakt på älg, kronhjort och vildsvin. Det senaste tillskottet är björn som till skillnad från tidigare fyrfotade djur animeras i 3D.

– Björnen har en 3d-kropp och lemmar som rör sig kordinerat, den kan gå, stanna, byta riktning och springa, det var definitivt en utmaning och har resulterat i många timmars kodning, säger konstruktören Tommy Andersson som anlitat Optonova för delar av utvecklingen.

Simulatorn har funnits några år och vidareutvecklas kontinuerligt. En kund är sportbaren Ballbreaker som nyligen beställt en andra installation för en ny anläggning på Gärdet i Stockholm.

En simulator kostar från cirka 200.000 kronor. Risken för att omsprungen av en version för några hundralappar till Nintendo Wii, Xbox 360 eller Playstation 3 bedöms ändå som liten.

– Det är en helt annan nivå på de här simulatorerna, säger Patrik Nordström.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.