Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Orange uppfinner för ekologisk framtid

Publicerad: 19 januari 2010, 05:47

Telekomjätten Orange håller inte bara på med mobiltelefoner och nätverk. De har tankar om vår elektroniska och ekologiska framtid också.


Maskin-till-maskin-kommunikation och ekologi var huvudteman för Oranges seminarium i Paris i december förra året i deras Innovation Garden, en futuristisk utställning på mer än 2000 kvadratmeter där man förevisade allt från nytänk vad gäller tillverkning och distribution, över barnpassning med robotar, automatiska energisparande gatljus, till elektroniska kläder med insydd intelligens och displayer.

Streckkoder kommer överallt

Du har förmodligen inte kunnat undgå att märka att streckkoderna tar över allt mer i samhället. Det gick ”illa” för RFID eftersom människor känner sig övervakade på något sätt, men det har inte streckkoden drabbats av. Men streckkoder kan användas till mycket mer än att bara hålla reda på priser i butiken.

– Streckkoder är fina grejor!

Orange föreslår ett system  med streckkoder i webbutiker, hos återförsäljare, hos transportören och ända tillbaka hos tillverkaren, ett system som kan skapa en enda vattentät kedja från det att kunden lagt sin beställning, tills dess han fått varan levererad, en kedja som kan verifieras i varje steg. Leverantören vet alltid var ordern eller varan finns, ända tills kunden skrivit på att han mottagit den. Det hjälper till att hitta flaskhalsar och se till att inget förloras på vägen.

Eller, vi säger fortfarande streckkoder lite slarvigt, men dagens moderna koder är tvådimensionella och kan bära mycket mera information än den vanliga EAN-koden.

IPv6 världen över, även för Afrika

Alla telekomjättar har jättelika telekomnätverk, huvudsakligen för IP-trafik. Orange är inget undantag. Mest imponerande är kabeln som kopplar in Afrika till verkligheten. Den är inte Oranges allena, men flera kablar är på gång under Atlanten. Hittills har Afrika fått förlita sig på dyrbara satellitförbindelser för att få tag i Internet, men med den ökande mängden sjökablar kan även människorna på vår urkontinent få del av den nya sköna världen.

En annan välsignelse för mänskligheten är att Orange kommer att bli den första operatör som använder IPv6 i sitt globala nät. Under 2010 räknar man med IPv6-trrafik till över 100 länder. Kan man avvara version 6 finns det anslutning med garanterad kapacitet till totalt 220 länder. Det sker inte utan anledning, och definitivt inte för att göra dig och mig glada, åtminstone inte primärt. Den nya trenden med maskin-till-maskinkommunikation kommer att kräva betydligt fler IP-adresser än det ”gamla” Internet har att erbjuda. Med ett trådlöst modem i varje bil och buss skulle de gamla IPv4-adresserna vara slut innan du hunnit säga ”media access converter”.

Miljöansvaret vilar tungt över teleoperatörerna även om man inte tror det. Orange har telepresence-kapabla förbindelser med 44 länder i sitt eget nät, och kan utbyta data med andra och på så sätt nå 104 länder med tillräcklig QoS för att telepresence ska fungera. Med garanterad kvalitet kan man dessutom förlägga sina datacentraler var som helst, till exempel där klimatet underlättar kylningen, och använda sig av resultaten någon annan stans på jorden – det beryktade molnet.

Fastbeat, ny struktur för mediabranschen

Mediabranschen förändras hela tiden och behovet av högre bandbredder är obönhörligt. Vad branschen behöver är ett Content Delivery Cloud, en ny typ av molnstruktur som kan leverera mängder av information till en ständigt ökande mängd kunder. I Oranges version använder sig systemet av klienterna som en ytterligare leveransstruktur. Kund-molnet besitter betydligt högre bandbredd än vad någon webbserver-leverantör kan åstadkomma.

Fastbeat 360 är ett samarbetsprojekt mellan Orange Labs och några större företag i underhållningsbranschen. Avsikten var att skapa ett ekosystem på webben kring olika artister. Eftersom bandbreddsbehovet varierar väldigt inom underhållningsbranschen, kan trafiken mot olika webbplatser förändras från minut till minut, och från en dag till en annan. Ett exempel är när ett nytt album släpps och alla vill ha tag i det. Nästa vecka är det bortglömt. Sen kommer nästa releaseparty.

Med Fastbeat 360 öppnas nya möjligheter för underhållningsindustrin att dra nytta av datormolnet. Artister kan visa upp sig för miljoner fans och kommunicera med dem på många sätt. Skivbolagen vill gärna distribuera videos, annonsera turnéer eller annat, på sina bloggar.

Denna typ av händelser resulterar i transienter i trafiken till artistens webbplats, vilket passar cloud computing alldeles utmärkt. Fastbeat innehåller en mängd tjänster med tillhörande infrastruktur som kan kopplas in automatiskt (skalera) för att klara trafiktopparna.

Man kan kalla Fastbeat för ett molnbaserat system för medialeverans, då det består av både ”Platform as a Service” (PaaS) och ”Infrastructure as a Service” (IaaS). Dessutom kan Fastbeat kombineras med ett leveranssystem baserat på peer-to-peernät mellan klienterna, vilket ger ytterligare flexibilitet och tillhörande kostnadsreduktioner för leverans av tunga media.

Ny generation SIM-kort

Den typ av SIM-kort som du och jag har i telefonerna fungerar egentligen bara bra för människor, eftersom det är anpassat för våra behov och utformat så att vi kan hantera det. Det är egentligen värdelöst för maskin-till-maskin-kommunikation och är inte särskilt lämpligt för maskinell inlödning, med mera. Ett maskinlödbart SIM-kort behöver inte ens vara ett löstagbart kort, det kan lika gärna vara ett litet inlödbart kretskort eller en inlödbar modul som inte är avsedd att bytas.

Vad ska man med alla dessa SIM-kort till då? The Internet of Things kommer att behöva ökad mobil kommunikation mycket snart. All form av telemedicin kan dra nytta av fjärrkommunikation, inom en snar framtid avses alla nyproducerade bilar att själva kunna ringa upp och meddela att de varit med om en olycka, elbilar kommer allt mer att involveras i olika pay-as-you-drive-system som kräver rapportering, hemsäkerhetssystem vill prata med larmcentrealen och varuautomater ute på stan kommer allt oftare att förses med en telefon så de kan ringa efter påfyllning när varulagret håller på att ta slut.

Typiskt maskin-till-maskin-modem med GSM-överföring. Snart sitter det en sån här i varenda bil, läskedrycksautomat, kassaapparat, hemlarm, industriport och bussbiljettautomat.

Potentialen för maskin-till-maskin-kommunikation är redan uppenbar, men med bara lite ytterligare tankemöda kan företagen snart komma på nya affärsmodeller, som i sig kan bli motståndskraftiga mot ekonomiska nedgångar.

Ett exempel på det är säkerhetsföretaget Securitas Direct som har ingått ett partnerskap med Orange i Frankrike och Spanien i avsikt att erbjuda en trådlöst kommunicerande tjänst för hemmasäkerhet. Företaget har redan utrustning ute med fler än 100.000 SIM-kort och partnerskapet har också resulterat i utveckling av en kommunicerande produkt för videoövervakning med vilken säkerhetsoperatörerna kan fjärrövervaka ett hem eller ett företag. Klart är att larm kommer att bli allt intelligentare i framtiden och att de kommer att vara helt beroende av trådlös datakommunikation.

Övervakningsroboten nedan får dock ses som ett futuristiskt hugskott. Den kan ta sig fram överallt i ett hem eller en industri och kan fungera som nattvakt och reagera på larm, ta sig fram till larmpunkten och fotografera förövaren.

– Kan den inte utrustas med pistol och skjuta skurken, frågande någon i publiken, men Orange medgav att man inte hunnit så långt i utvecklingen ännu.

Enligt ABI Research fanns det redan 2007 hela 49 miljoner smarta elmätare. Idag finns det fler än 76 miljoner. Många av dem ringer upp per telefon och rapporterar mätarställningen.

Oranges nya SIM-kort kallat M2M-SIM har standardiserats av ETSI och kommer att bli vanligt framöver. Där befintliga SIM-kort klarar 200.000 skrivcykler, ska M2M-kortet klara över 500.000 cykler. Maskiner SMS-ar inte varandra så mycket, så det befintliga minnesutrymmet på 256 kB har minskats till 128 kB. Temperaturtåligheten har utsträckts från de normala –20 … +75 °C till –40 … +105 °C och utöver det har man ökat på tåligheten mot vibration, acceleration, stöt, fuktighet och korrosion.

Telemedicin snart i var mans pacemaker

Alla utvecklingsföretag verkar hålla på med e-Health idag. Intel såväl som Qualcomm, såväl som Orange. Ett svenskare uttryck är telemedicin, eftersom det är det som det går ut på, att överföra mätvärden från människokroppen till ett datorsystem, lämpligen via någon trådlös telekomlänk. Alla företag nyttjar samma statistiska underlag som stöd för sin utveckling: Antalet människor över 60 år kommer att ha blivit nästan tre gånger så många, ungefär två miljarder, år 2050 som idag. Det kommer inte att finnas läkare nog, utan telekomlösningnar för inrapportering av hälsotillstånd måste till.

Orange har ett antal färdiga, fungerande lösningar för telemedicin, framför allt för människor som inte kan, eller inte behöver ta sig till en läkare för att få en mindre åkomma analyserad, eller få sina dagliga värden av vad det vara må, registrerade. Det viktiga är att systemet kan hitta trender och skicka larm om det är något farligt på gång och i övrigt låta patienten leva sitt dagliga liv utan för mycket störningar.

Den uppkopplade pacemakern är ett exempel på detta. Den lagrar statistik som sänds över vid bestämda tillfällen till en hemmacentral, exempelvis i sovrummet, där det lagras vidare om inget särskilt inträffar. Skulle något extremt värde uppstå, hjärtflimmer, arytmier eller vad som helst, tar pacemakern omedelbart kontakt med hemmacentralen och tankar upp de senaste värdena. Centralen ringer upp sjukhuset, larmar och överför värdena till en läkare.

Diabetiker behöver egentligen inte gå till doktorn så ofta som idag för att hålla ordning på sin hälsa. Med Oranges nya diabeteskit kan patienterna hållas hemma, ta ett blodprov och stoppa in i apparaten, som analyserar det och skickar data till sjukhus eller vårdcentral. Det är först om en allvarlig trend upptäcks, som patienten behöver söka vård. Det fina är dock att elektroniken kan upptäcka sådant som patienten inte själv märker.

Gatljus-on-demand

Låt oss avsluta med att kasta ljus över situationen.

Med systemet City Pulse anser Orange att kommunerna kan spara massor av pengar på att ha gatljuset släckt när ingen ändå befinner sig på gatan i fråga. Alla kommunmedborgare, bilar etc kan utrustas med ett RFID-kort eller annan identifierare som en stolpe känner av när man når fram till den mörklagda gatan, varefter ljuset tänds.

Och visst, varför ska gatljusen stå på och lysa om ingen är där? Systemet nyttjas redan inomhus, i soprum och datorhallar och andra ställen där man vistas sällan, och har bevisat sin effektivitet och energibesparande förmåga.

Foto: Audrone Städje

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.