Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Orangutangbabyns mirakel-resa

Publicerad: 24 juni 2015, 04:37

Först la industrin beslag på regnskogen. Sedan stals hon och hölls fången som husdjur. Och nu…


Ämnen i artikeln:

Regnskog

Meryl, som orangutangbabyn heter, var bara två månader gammal när hon rycktes bort från sin mamma och blev tillfångatagen i provinsen Central Kalimantan på Borneo.

Att hålla orangutanger som husdjur är ett lagbrott och det dröjde ett halvår innan de lokala myndigheterna hade spårat och kunde rädda Meryl med hjälp av ett räddningsteam från Nyaru Menteng, som är världens största center för rehabilitering av orangutanger och där Meryl nu fått ett nytt hem.

När orangutangbabyn omhändertogs var hon kraftigt undernärd och hade skador på armar och ben, enligt ett pressmeddelande.

– Utan sin mamma går det snabbt utför med orangutangungarna. De behöver lika mycket omsorg som ett spädbarn. Får de inte kärlek förlorar de förmågan att överleva, säger Lone Dröscher Nielsen på organisationen Save the Orangutanger.

Tanken är att lilla Meryl om några år blivit tillräckligt stor och stark för att kunna återplaceras i skyddad regnskog. Den regnskog som hon tidigare bodde i är i stort sett skövlad. 78 procent av marken är numera i händerna på industrin, framgår det.

Orangutangbabyn är förmodligen lyckligt ovetande om det under sin pågående rehabilitering.

– Meryl är en riktig kämpe och det är kämpar vi behöver om orangutangerna ska kunna fortsätta att leva sitt liv i det fria, säger Lone Dröscher Nielsen.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Regnskog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.