fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Örat känsligare för buller om natten

Publicerad: 28 februari 2014, 11:43

Forskare vid Karolinska Institutet har hittat en biologisk klocka i örat som gör det mer känsligt för buller under natten än under dagtid. Nu vill man skapa ett läkemedel som kan förebygga hörselskador.

Ämnen i artikeln:

Buller

Forskare vid Karolinska Institutet har hittat en biologisk klocka i örat som gör det mer känsligt för buller under natten än under dagtid. Öronklockan styr ett ämne som kan skydda mot hörselskador och få dem att läka ut. Nu är målet att skapa ett läkemedel som kan förebygga hörselskador.

Många funktioner i kroppen, till exempel immunsystemet, hormonnivåerna och sömnen regleras av dygnsrytmen. De nya forskningsresultaten från Karolinska institutet visar att också känsligheten för buller styrs av en biologisk mekanism som är kopplad till öronsnäckan. Det handlar om tillväxtfaktorn BDNF (brain-dreived neurotrophic factor) som örat utsöndrar, och som hjälper till att skydda mot starka ljud.  Under dagen har man högre halter av BDNF och det hjälper till att läka bullerskador i nervcellerna, men under natten är nivåerna av ämnet lägre och då blir örat mer sårbart för bullerskador som kan bli bestående.

Men när forskarna, som utfört studien på möss, gav försöksdjuren ett ämne som liknade BDNF under natten minskade hörselskadorna. Christopher Cederroth, forskare vid Barbara Canlons hörsellaboratorium på Karolinska Institutet, hoppas nu att man ska kunna ta fram en medicin som skyddar nattarbetare från hörselskador.

– Det gäller till exempel skiftarbetare, flygpersonal, anställda på diskotek och konsertbesökare som skulle behöva förebygga hörselskador, säger Christopher Cederroth som tror att medicinen kan finnas tillgänglig om tre år.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev