Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Orättvisa får hundar att härskna till

Publicerad: 10 December 2008, 08:57

Försök visar att hundar snabbt vägrar utföra konster om en annan hund som gör samma trick får en belöning de själva inte får.


Kan hundar uppleva att de blir orättvist behandlade? Självklart säger säkert många hundägare, men nu finns det också en vetenskaplig undersökning som pekar på att hundar verkligen kan uppleva den känslan.

Det är biologen Friederike Range vid Universität Wien i Österrike som utförde ett test där två hundar fick utföra samma trick, skaka tass. Hundarna stod bredvid varandra och kunde se den andre hela tiden. Endera fick ingen av hundarna någon belöning eller också fick bara en av hundarna lite hundgodis när den skakade tass.

Om en av hundarna belönades så slutade den andra hunden skaka tass tidigare än om ingen av dem fick en belöning. Exakt vad belöningen bestod av spelade mindre roll. Även om alla hundar föredrog korv framför brödbitar blev den som inte fick något lika snabbt ointresserad av leken vare sig den andra hunden fick mumsig korv eller tråkigt bröd.

Range menar att den evolutionära förklaringen till beteendet ligger i att undvika att latmaskar tar för mycket resurser från flocken. För att samarbetet ska fungera måste alla få en rättvis del av bytet och en känsla för orättvisa gör att hundar automatiskt kan märka om någon tar för sig mer än den borde.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.