Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ordning ur oreda med grafiska modeller

Publicerad: 16 December 2008, 10:01

Ett nytt matematiskt verktyg kan hjälpa forskare med allt från att förstå sambanden som orsakar cancer till att gräva fram intressanta data ur Facebook.


En bild säger mer än tusen ord sägs det, men om det finns tusen bilder som beskriver samma sak så blir det lätt kaos av alltihop. Det är något som exempelvis kan drabba forskare som försöker reda ut hur olika kombinationer av proteiner bidrar till att orsaka cancer. Även ett litet antal proteiner kan ge upphov till så många möjliga kombinationer att det blir i det närmaste omöjligt att överblicka.

Ett forskarlag från University of Warwick i Storbritannien tror sig ha hittat en lösning på problemet. De har utvecklat nya matematiska verktyg för att skapa grafiska modeller. För att skapa modellerna används en metod som kallas Informative Priors där all aktuell kunskap om ett ämne läggs in.

Verktyget går sedan igenom alla möjliga kombinationer av de data som ska undersökas och analyserar vilka kombinationer som är mer sannolika än andra att ge de önskade resultaten. Resultaten graderas efter hur väl de uppfyller de förutbestämda kraven och forskarna får en topplista med resultat att gå igenom.

Även om förutsättningarna som ges skulle vara felaktiga kan den grafiska modellen hitta rätt eftersom den efter ett tag kan förkasta sina förutsättningar om de inte stämmer överens med observerade resultat.

I ett första försök analyserade forskarna 14 proteiner för att se hur kombinationer av dem kunde orsaka cancer och det gick mycket snabbare att få fram bra resultat med hjälp av grafiska modeller. Det var nu mest ett test för att se om metoden med grafiska modeller fungerar.

Nu ska forskarna gå vidare och se om de kan analysera de betydligt större datamängder som behövs för att analysera proteinerna som kan ligga bakom bröstcancer. De vill dessutom se om metoden kan användas för att undersöka relationer mellan personer i ett stort samhälle genom att gå igenom data från sociala nät som Facebook.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.