söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Örebro inför egna klimatavgifter

Publicerad: 18 mars 2010, 10:15

– Det här är en alternativ lösning till det vi egentligen skulle vilja men inte har rätt att göra, nämligen att köpa utsläppsrätter, säger Tomas Bergkvist, planerare på Örebro kommuns klimatkontor.


I höstas införde Örebro kommun klimatavgifter som innebär att verksamheterna betalar extra för sina egna tjänsteresor och transporter.

Debiteringen sker automatiskt inom ramen för ekonomisystemet.

Den sista mars går tiden ut för att söka pengar från det klimatkonto som skapats med hjälp av avgifterna. Pengarna ska betalas ut i höst efter beredning av klimatkontoret och beslut av kommunfullmäktige.

– Det som kommer att väga tungt är hur mycket klimatnytta man får per krona, säger Tomas Bergkvist, planerare på klimatkontoret.

Han berättar att klimatkontoret har fått kompromissa för att åstadkomma ett system som fungerar automatiskt. Exempelvis när det gäller flygresor har man förenklat debiteringen så att avgiften är 20 procent på inrikes flygresor och 10 procent på utrikes flygresor – även om det är betydligt kortare till Oslo än till Kiruna.

– Klimatkontot och klimatavgifterna är Örebro kommuns variant på så kallad klimatkompensation. Klimatkontot blir en morot för verksamheterna att tänka i nya banor för att minimera utsläpp av växthusgaser, säger Gabriella Blomgren, miljöpartistiskt kommunalråd med ansvar för miljö- och klimatfrågor, i ett pressmeddelande.

I nästa nummer av magasinet Miljöaktuellt kan du läsa mer om systemet med klimatavgifter.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev