Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Örebropolitiker strider om ekologisk mat

Publicerad: 8 augusti 2014, 06:08

I Örebro har debatten om ekologisk mat blossat upp mitt under valupptakten. ”Helt orealistiskt”, kallar Centerpartiet utspelen från Kristdemokraternas och Miljöpartiet om 100 procent ekomat.


I veckan kom Kristdemokraterna i Örebro med ett vallöfte: 100 procent av råvaror som används i kommunala måltider ska vara ekologiska till år 2022. Nerikes Allehanda skriver att lokalpolitikern Ia Malmqvist (MP) blev förvånad när hon såg förslaget – hon lade nämligen fram samma förslag för ett halvår sedan. Och detta i kommunens arbetsutskott för näringsliv och tillväxt, där KD-förslagets frontman Lennart Bondesson är ordförande.

– Då sade han att vi skulle sätta ett mål, men mitt förslag fick varken ja eller nej och i stället har frågan tröskats på tjänstemannasidan. Så kommer det här utspelet, säger Ia Malmqvist (MP) till Nerikes Allehanda.

MP vill dock nå målet på sex år istället för KD:s åtta år. Bondesson (KD) förstår Malmqvists reaktion men menar att tjänstemän arbetat med frågan innan hennes förslag lades fram men att man inte var redo för beslut.

I ett pressmeddelande kommenterar ett annat kommunalråd från Örebro, Rasmus Persson (C), utspelen från KD och MP. Han bemöter också kritiken som Miljöpartiets Åsa Romsons delade ut i en debattartikel i Expressen i veckan. Romson skrev att Centerpartiet är motståndare till ekologisk mat.

”Det är helt orealistiskt. Vi skulle aldrig ställa den konventionella bonden mot den ekologiska. Båda behövs. Kristdemokraternas och Miljöpartiets utspel är exempel på deras orealistiska miljöpolitik. Vi i Centerpartiet vill istället ha 100 % hållbar mat. Det får vi genom både ekologiskt, närodlat och med ett högt djurskydd och giftfri mat.”, skriver Persson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.