måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Öresund behöver ett bättre skydd”

Publicerad: 18 februari 2016, 06:15

DEBATT Viljan finns, nu är det dags for handling, skriver Lasse Gustavsson, vd på Oceana i Europa.


Sverige och Danmark har kämpat om kontrollen av Öresund i århundraden och det har som bekant inte alltid gått fredligt till. Men av detta märktes inget när politiker och intressenter från båda sidor träffades i Köpenhamn förrförra veckan för att diskutera Öresunds framtid.

Konferensen som arrangerades av Oceana och ett flertal andra ideella organisationer hade bland annat Danmarks minister för miljö- och livsmedelsfrågor på talarlistan. Deltagarna kom från fiske-, friluftslivs- och miljöorganisationer från både Danmark och Sverige. Enigheten om Öresunds stora ekonomiska och ekologiska värden var stor, liksom oron för sundets framtid.

Både de ekonomiska och ekologiska värdena utsätts för negativ miljöpåverkan med minskande biologisk mångfald som resultat. Trålförbudet som funnits på plats på grund av sjöfarten sedan 1932 har bidragit till att fiskbestånden är livskraftiga till glädje för både yrkes- och friluftsfisket. Men andra hot, framförallt muddring utgör ett fortsatt hot i Öresund.

Oceana har genomfört tre forskningsexpeditioner i Öresund; 2011, 2012 och 2013. Resultaten från expeditionerna har bidragit till en ökad förståelse av hur viktiga livsmiljöer gått förlorade för bland annat haploops (små kräftdjur) och hästmusslor. Ett sällsynt ”bubblande rev” upptäcktes utanför Gilleleje på den danska sidan. Revet måste nu skyddas enligt EU:s habitatdirektiv. Men det är i dagsläget oklart hur många andra hotspots för biologisk mångfald och andra känsliga och värdefulla habitat som finns där ute i sundet. Det enda vi vet säkert är att om Öresund inte får ökat skydd kommer förlusten av värdefull biologisk mångfald fortsätta. Det är därför vi kräver ett bättre skydd mot de aktiviteter som påverkar Öresunds känsliga och värdefulla natur negativt.

Det skydd som trots allt finns består av ett glest nätverk av alltför små och fragmenterade Natura 2000-områden. Förvaltningsplaner lyser med sin frånvaro och de som finns skiftar kraftigt i kvalitets- och ambitionsnivå. Öresund förtjänar bättre. Dess ekonomiska och ekologiska värden är kraftigt pressat av mänskliga aktiviteter och det behövs därför ett samlat grepp från Sverige och Danmark.

På konferensen i Köpenhamn argumenterade både Fishing Zealand och Visit Copenhagen för ökat skydd, för friluftslivet och turismens skull. Om skönheten och det rika naturlivet inte förvaltas bättre kommer det att påverka dessa både viktiga och lönsamma industrier. Det samma gäller det småskaliga fisket som representerades av bland annat Skånsomt Kystfiskeri som oroade sig för att jobb och lönsamhet skulle gå förlorade om andra, mindre lönsamma industrier får breda ut sig. Faktum är att turism, friluftsliv och småskaligt och selektivt fiske bidrar i större utsträckning till regionens ekonomi än vad någon av de miljöfarliga verksamheterna gör.

Forskare på konferensen fick stöd av både fiske- och turistnäring när de presenterade förslag på en samförvaltad nationalpark i Öresund. De politiker som medverkade på konferensen var mer tveksamma och ville inte förbinda sig för någonting, trots att det redan finns ett välutvecklat politiskt samarbete över gränsen.

Erfarenheter från den gränsöverskridande nationalparken i Kosterhavet där Sverige och Norge samarbetar visar dessutom att denna form av naturvård är fullt genomförbar. Det finns ingen anledning att tveka, Öresund behöver skydd, det finns stöd hos både ideella och kommersiella aktörer. Det är dags för politiker från både Sverige och Danmark att visa handlingskraft. Vem blir först med att ta initiativet till en gränsöverskridande nationalpark i Öresund?

Lasse Gustavsson, vd, Oceana i Europa

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev