Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Organisk solcell slår rekord i verkningsgrad

Publicerad: 8 december 2010, 09:32

Konarka har tagit fram en flexibel organisk solcell med en verkningsgrad på 8,3 procent. Det är en bra bit från vad kristallina kiselceller fixar. Å andra sidan är de billigare att producera.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Konarkas nya solcell Power Plastic har en verkningsgrad på 8,3. Det betyder att den omvandlar rekordhöga 8,3 procent av solljuset till elektricitet och därmed tar organisk tunnfilmsteknologi till en ny nivå. Siffran är testad och certifierad av National Renewable Energy Laboratory (NREL), skriver tidningen Grist.

– Denna oöverträffade NREL-certifiering öppnar nya dörrar för kommersiell produktion av billig och effektiv el med många storskaliga tillämpningar, säger Konarkas vd Howard Berke i ett uttalande.

Power Plastic-cellerna är fortfarande bara ungefär hälften så effektiva som kristallina kiselceller, men är å andra sidan mycket billigare att producera. Dessutom är flexibla tunnfilmsceller lättare att transportera och kan installeras på fler platser.

Konarkas flexibla solceller används redan på ett antal av San Fransiscos busshållplatser. Modulerna är inbäddade i de vågformade röda taken och driver dess lampor samt WiFi-routrar för internetsurfande resenärer. Staden har som mål att installera soltaken på 300 hållplatser vilket skulle ge totalt 43 000 kilowattimmar per år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.