tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oro för att Brexit kan försämra EU:s klimatpolitik

Publicerad: 24 februari 2016, 07:46

David Cameron har uppbackning av sin energiminister för ett fortsatt EU-medlemskap, men möter också motstånd i den egna regeringen.

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prime_Minister_David_Cameron,_speaking_at_the_opening_of_the_GAVI_Alliance_imm

Nu väcks frågan om hur ett eventuellt brittiskt utträde ur EU kommer påverka klimatpolitiken.


Efter att EU och Storbritannien förhandlat klart om villkoren för ett fortsatt EU-medlemskap uppstår nu flera frågor ur ett klimatperspektiv. Även om migrationsfrågor och det förstärkta EU-samarbete legat i fokus för den brittiska debatten kommer också utfallet i den kommande folkomröstningen att få konsekvenser för hur energi- och klimatpolitiken inom EU och i Storbritannien utformas framöver. Under åren har britterna bland annat varit en av de tyngre progressiva spelarna i förhandlingarna om EU:s gemensamma klimatpolitik. De var exempelvis ett av de länder som förespråkade högre ambitionsmål för utsläppsminskning inom unionen inför klimatmötet i Paris.

Fram till folkomröstningen i juni samlar därför Carbon Brief in åsikter från inflytelserika personer som får ge sin syn på hur ett utträde eller fortsatt medlemskap påverkar utifrån ett klimat- och energiperspektiv. Här finns politiker, professorer och andra med lång erfarenhet eller god insyn i frågan. En övervägande majoritet pekar hittills på fördelarna med att samordna politiken inom EU, men gröna röster talar också för ett utträde ur en union som har blivit ”rutten”.

Följ argumenten för eller emot här.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev