Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Oroande” eller ”bra”? – åsikterna om Auroramålet går inte oväntat isär när politikerna tycker till

Publicerad: 25 november 2022, 13:28

I dag skedde en klimatdemonstration i Stockholm i samband med att hundratals ungdomar lämnade in en stämningsansökan mot staten för dess bristande klimatarbete.

Foto: Christine Olsson/TT

Oväntat tyst från politiskt håll om det faktum att hundratals ungdomar nu tänker stämma staten för bristande klimatarbete.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I förhållande till antalet artiklar som publicerats om ungdomarna i det så kallade Auroramålet som nu stämmer staten för att klimatkrisen inte har prioriterats tillräckligt, så har det från politiskt håll hittills varit väldigt tyst.

Exempelvis på Twitter där det brukar tyckas till om det mesta är det än så länge varit förvånansvärt få som reagerat. Men några exempel finns förstås. 

En som kommenterat är riksdagsledamoten Martin Kinnunen, som är klimat- och miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Han skriver: 

”Utgår från att domstolen kommer avvisa detta. Ansatsen från miljörörelsen är oroande. När man inte får folket med sig vill man driva sin politik i domstolarna. Dessa måste helt enkelt tala med sina kompisar och få dem att rösta annorlunda i valet.”

En som däremot gör tummen upp för ungdomarnas agerande är Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet samt även han riksdagsledamot. Han skriver:

”Bra! Särskilt nu med en regering som inte ens försöker nå de klimatmål man lovat väljarna. När regeringen sviker får man pröva andra vägar till handling.”

Möjligen lär fler kommentarer ändå följa framöver. Som Aktuell Hållbarhet rapporterat om så kan ärendet mycket väl komma att ta flera år i anspråk innan det har passerat de olika juridiska instanserna och slutligen kan komma till ett avgörande.

Läs också: Därför stämmer Aurora staten – och så lång tid kan det ta

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev