Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oron för klimatet växer i Europa

Publicerad: 7 augusti 2019, 08:26

Klimatdemonstrationer i Tyskland

Foto: Andol/ Wikimedia Commons

Klimatfrågan är nu de europeiska medborgarnas näst viktigaste orosmoment. Det visar en ny opinionsundersökning.


Årets Eurobarometer, som genomfördes under våren, visar att klimatfrågan passerat ekonomi, den offentliga sektorns finanser och terrorism som EU:s viktigaste prioritering när EU: medborgare får säga sitt. Den enda frågan som ansågs viktigare än klimatfrågan var invandring. Enligt Eurobarometern anser 22 procent av EU-medborgarna att klimatfrågan är en av EU:s två viktigaste frågor att hantera. Den siffran har därmed gått upp med 6 procentenheter sedan förra årets Eurobarometer. Imigrationen, som toppar listan, anses vara en av de två viktigaste frågorna av 34 procent av EU-medborgarna.

Också övriga miljöfrågor anses i dag viktigare än tidigare av EU:s medborgare. I år ansåg 13 procent av EU-medborgarna att miljö var en av EU:s två viktigaste prioriteringar. Frågan ökade från 9 procent år 2018.

I Eurobarometern får de tillfrågade också svara på vilka som är de två viktigaste prioriteringarna för regeringen i den tillfrågades hemland. Här pekades klimatfrågan ut av 20 procent av EU-medborgarna.

Eurobarometern genomför opinionsundersökningar för EU:s institutioner sedan 1973.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.