Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Orsaken till utbrottet i Skellefteå fastslaget

Publicerad: 2 September 2011, 06:50

Nu står det klart att det var avloppsvatten i dricksvatten som orsakade utbrottet av magsjuka i Skellefteå i våras.


I rapporten från bygg- och  miljökontoret i Skellefteå står det nu klart att det var avloppsvatten som rann ut i Skellefteälven som orsakade magsjukeutbrottet i staden i våras. Det rapporterar SR Ekot. Än så länge har man emellertid inte hittat någon specifik smittkälla.
– Eftersom Cryptosporidien är den typ som bara drabbar människa så har vi kunnat konstatera att det kommer från avlopp, säger Göran Åström, chef på bygg- och miljökontoret i Skellefteå till SR Ekot.

Någon specifik avloppskälla har man än så länge inte hittat och Göran Åström menar att det kan smittan kan ha flera olika orsaker. Det kan handla om felkopplade avlopp och ledningar som svämmat över vid hårt regnande och därmed för Cryotisporidium förbi vattenverket vid älven. Vem som bär ansvaret är alltså fortfarande oklart, men precis som i Östersund tidigare i år arbetar åklagare i Skellefteo med en polisutredning om miljöbrott.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.