Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

OS: Skrev ”tjuv” på guvernörens staket – fick tre års fängelse

Publicerad: 23 januari 2014, 12:36

Bråkig miljöaktivist spärras in under olympiska spelen.


Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

President Putin har varit frikostig med amnestier inför starten av de olympiska spelen. Inget får störa det påkostade evenemanget i södra Ryssland.

Men amnestin sträcker sig inte till Jevgenij Vitishko, en person som under lång tid protesterat mot hur byggnationerna skadar naturmiljön i området, rapporterar Moscow Times.

I december fick han tre års fängelse för att ha skrivit ”tjuv” på ett staket som omger guvernörens bostad.  Orsaken uppges vara att guvernören vidgat gränserna för sitt residens och exploaterat ett naturreservat.

Även om brottet inte har direkt koppling till de olympiska spelen menar frivilligorganisationerna att Jevgenij Vitishko spärrats in för att hålla honom borta från vinterspelen.

En representant från den lokala miljöorganisationen Ecological Watch Norra Kaukausus uppger att han levde under press efter att ha uttalat sig kritiskt om spelen i Sotji.

Nu vill organisationerna Human Rights Watch, ryska Greenpeace och Khimki Forest Movement att den internationella olympiska kommittén agerar i fallet med den fängslade aktivisten.

Den ryska domstolen kommer att ta ställning till Jevgenij Vitishkos överklagan den 22 februari, dagen innan spelen slutar.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.