Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Osäkra markägarförhållanden måste in i due diligence”

Publicerad: 10 september 2014, 11:04

Osäkra markrättigheter är en stor risk för företag som bättre borde tas med i riskbedömningar. Sverigeaktuella affärsmannen Joe Munden utvecklar nu ett system som ska hjälpa näringslivet.


Ämnen i artikeln:

IkeaMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 september.

På många platser lever befolkningen av skogar och markresurser utan att ha sin rätt till marken säkrad. Det leder ofta till konflikt när gruv-, olje- och gasbolag letar efter råvaror att utvinna. Affärsmannen Lou Munden utvecklar en vägledning för företag som vill undersöka frågor om markrättigheter.

– Det handlar om att få fram bättre kvantifierad data om lokala förhållanden och att företagen anpassar sina arbetsmetoder efter detta. Det innebär att företagen måste integrera riskerna i sin due diligence, säger Lou Munden, som idag framträder på ett SIDA-seminarium på Göteborgs universitet, till Miljöaktuellt.

Det finns många fall där företagen trott sig ha köpt lagliga markrättigheter men där man istället hamnat i utdragna konflikter. Munden nämner Tambogrande- gruvan i Peru som ett exempel. Det är orsaken till att hans företag tillsammans med organisationen Rights & Resources Initiative arbetar med att utveckla ett system för bättre information som ska minimera konflikterna med lokalbefolkningen.

Lou Munden säger att det finns ett stort behov för denna tjänst speciellt bland amerikanska företag. Men det kan också bli aktuellt för stora svenska företag som har långa leverantörskedjor. Han nämner IKEA och Stora Enso som köper virke på okända platser och där lokalpolitik och oklara ägarförhållanden i slutändan kan leda till dålig publicitet.

– Det här påverkar så klart investerarna också. Andra AP-fonden förvaltar tillsammans med TIA 500 miljoner dollar som ska investeras i jordbruksland och jag tror att svenskarna vill att deras pensioner förvaltas på ett etiskt riktigt sätt, säger Lou Munden.

Följ utvecklingen med systemet på Munden Projects sajt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

IkeaMiljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.