Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oslo klår Stockholm i återvinning av matavfall

Publicerad: 14 mars 2018, 08:59

Foto: Wikimedia Commons

Optisk sortering bakom Oslos lyckade avfallshantering. I Stockholm är sorteringen inte lika imponerande.


Enligt en ny rapport från Oslo kommun har den norska huvudstaden snart har nått sitt mål att återvinna 50 procent av allt matavfall fram till 2018. Idag återvinns 46,4 procent av stadens matavfall, en ökning från 43,9 år 2016 och 34,8 procent år 2010. Framgången beror enligt kommunen främst på medborgarnas vilja att källsortera sitt avfall, men också på att avfallet slängs i färgade påsar som sedan sorteras optiskt på avfallsanläggningen. Matavfallet används sedan till biogas- och biogödselproduktion. Enligt rapporten har även återvinningen av plastavfall ökat från 20,2 procent år 2012 till 29,7 procent år 2017.

I Sveriges huvudstad är siffrorna inte lika imponerande. Enligt en artikel i tidningen Mitti förra året sorterar endast 18 procent av invånarna i Stockholm sitt matavfall. Miljöbarometern vid Stockholm stad bekräftar siffran. I Göteborg sorterades 38 procent av matavfallet år 2015 och i Malmö ligger siffran på drygt 40 procent. Hur stor del av stockholmarnas platsavfall som återvinns finns det inga siffror på, men enligt SCB låg den nationella siffran på 47 procent år 2016.

Det finns ett nationellt mål att minst 50 procent av svenskarnas matavfall ska sorteras redan år 2018 och Stockholm stad har tidigare gått ut och sagt att de vill att 70 procent av huvudstadens matavfall ska samlas in till år 2020. Kanske läge att ta grannhuvudstaden till hjälp?

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.