Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Östergötland: Så lite skog har staten råd att skydda

Publicerad: 20 Oktober 2011, 07:01

Anslagen för att köpa skog hänger inte med prisutvecklingen, rapporterar SR Östergötland.


Ämnen i artikeln:

Skog

Priset på skog skjuter i höjden och gör det allt svårare att skydda den biologiska mångfalden. På tio år har priset på skog fördubblats i Sverige. Under samma tid har anslagen till myndigheterna i stort sett varit oförändrade, rapporterar SR Ekot.

Dessutom ska markägarna enligt en lagändring från i fjol få extra mycket betalt om skogen säljs till naturskydd istället för virke. Det innebär att Skogsstyrelsens pengar räcker till att skydda en fjärdedel så mycket skog jämfört med vad pengarna räckte till 2002.

Enligt forskarna behövs
upp till tio gånger så mycket pengar som staten satsar i dag för att skydda värdefull natur.

Regeringen har som mål att bevara 17 procent av den svenska skogen. Länsstyrelsen i Östergötland försökte först skydda två procent till år 2010 – men som på flera andra platser runt om i landet har länsstyrelsen inte haft råd att köpa skog och räknar med att de två procenten kommer att vara skyddade tidigast 2018

– Det är en enkel ekvation. Priserna ökar men det gör inte anslagen. Mindre skog skyddas, säger Maria Taberman på länsstyrelsen i Östergötland till SR.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.