Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Östersjön kan ge 900 000 jobb

Publicerad: 18 februari 2015, 11:12

Miljöarbete går hand i hand med sysselsättning, menar experter i ny rapport.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 18 februari.

900 000 jobb går att skapa i kommunerna runt Östersjön med satsningar på att göra vattnet rent. Det menar Fredrik Lind från The Boston Consulting Group som utrett frågan ihop med organisationen Zennström Philantropies.

– Lokala åtgärder är avgörande för att återställa Östersjön, men två av tre kommuner saknar kunskap eller har inte resurser för att jobba strategiskt med frågan, säger Fredrik Lind på en på presskonferens i samband med publiceringen av Restoring waters in the Baltic Sea region.

Författarna vänder på resonemanget och betraktar restaureringen av Östersjön som en ekonomisk möjlighet. 900 000 jobb är skillnaden mellan att ta itu med övergödningen eller ett business as usual-scenario med årliga algblomningar som drabbar turistnäringen.

Exempel på detta är Borgholms kommun som förlorade 25 procent av sina turistintäkter efter algblomningen 2005 medan den ryska staden Petrozavodsk skapat 300 nya arbetstillfällen genom att uppgradera sitt avloppsreningsverk.

De mest kostnadseffektiva åtgärderna för att minska övergödningen och algblomningen i Östersjön är enligt rapporten rådgivning till lantbrukare, uppgraderade kommunala reningsverk, bättre dagvattenhantering och restaurerade våtmarker.

Enligt Lars Fladvad, miljöexpert på Värmdö kommun, klarar kommunerna inte av att lösa problemet på egen hand. Det hjälper enligt honom inte att anställa flera inspektörer utan det måste till större investeringar i lantbrukssektorn.

– Investeringar i jordbruket är knäckfrågan. Jag tror att
det i slutändan är vi konsumenter som måste betala mer för livsmedel med kvalitet. Det är bättre än att finansiera via den kommunala skattekistan, för det är inte en primärkommunal uppgift, säger Lars Fladvad på presskonferensen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.