Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Östra Vätternbranterna kan bli biosfär

Publicerad: 16 September 2011, 10:17

Regeringen ställer sig bakom Jönköpings kommuns ansökan till Unesco om att området Östra Vätternbranterna ska utses till ett biosfärområde.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenUnesco

Östra Vätterbranterna är ett 50 000 hektar stort område med många lövträdsskogar och rikt djurliv. Området är också hemvist åt flera rödlistade arter.

Jönköpings kommun och Länsstyrelsen i Jönköpings län vill att Unesco ska ge området status som biosfärområde, det vill säga ge det särskilt skydd som ett unikt och viktigt kulturlandskap som förvaltas och utvecklas på ett hållbart sätt genom till exempel ekoturism.

I går beslöt regeringen att tillstyrka ansökan till Unesco.
– I området finns en spännande förening mellan det sydliga lövskogsområdet och den norra barrskogsregionen. Området har därför en unik sammansättning av arter och naturtyper från både norr och söder, säger miljöminister Andreas Carlgren (C) i ett presmeddelande.

Unescos beslut
väntas komma till nästa sommar. Om man bifaller ansökan blir Östra Vätternbranterna Sveriges femte biosfärområde. De tidigare är Kristianstads vattenrike, Vänerskärgården med Kinnekulle, Älvlandskapet nedre Dalälven och Blekinges skärgård.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenUnesco

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.