Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oteknisk pisslösning sparar vatten

Publicerad: 16 November 2009, 09:45

Det krävdes nog ingen forskning alls. Men här är den, kissbalen som sparar vatten och gödning.


En kissbal har inrättats på Wimpole Hall utanför Cambridge i England, meddelar stiftelsen National Trust. Genom att undvika toalettbesök för ”ettan” sänks vattenförbrukning samtidigt som halm från kissbalen förser trädgårdsarbetarna med kvalitativt kompostmaterial, skriver stiftelsen som förvaltar ett stort antal natursköna områden inklusive bland annat slott och herrgårdar.

Chefsträdgårdsmästaren Philip Whaites upp-muntrar alla anställda på Wimpole Hall, åtminstone manliga, att uträtta sina behov på den tre meter långa halmbalen.

– I åtta veckor nu har männen i vårt trädgårds- och fastighetsteam använt utomhushalmbalen när naturen påkallar, vilken används i vårt eko-vänliga kompost-system här på Wimpole, säger Philip  i en kommentar.

Den uppsnabbade komposteringsprocessen bidrar till att göda Wimpoles 160 hektar stora areal. För att inte skrämma besökare på Wimpole på flykten inskränker sig kissandet till de tider då herrgården inte är öppen för allmänheten. Vid årets slut räknar Wimpole med att den 70 personer starka personalstyrkan ska ha bidragit till gödning och vattenbesparingar omkring 1.000 gånger. Vattenbesparingen väntas bli upp till 30 procent.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.