Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Otydligt klimatbesked från föreslagen klimatkommissionär

Publicerad: 11 oktober 2019, 07:10

EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Pär Holmgren (MP) var inte helt övertygade av den föreslagne klimatkommissionären Frans Timmermans.

Under utfrågningen i EU-parlamentet var den föreslagna klimatkommissionären glasklar på ett antal områden. Men när det gäller EU:s framtida klimatambitioner blev budskapen otydliga.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Ett tydligt engagemang för klimatet. En del konkreta svar om hur EU bör tackla klimatutmaningarna. Samtidigt lämnades ett antal frågor om EU:s klimatambitioner obesvarade. Så kan tisdagens utfrågning av EU-kommissionens föreslagna klimatkommissionär Frans Timmermans beskrivas i korthet.
– Frans Timmermans var engagerad och visade tydligt att han var taggad för uppgiften. Det var precis den känslan man ville få, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) till Aktuell Hållbarhet.

Jytte Guteland är nöjd över att Frans Timmermans konkret tog ställning i ett antal viktiga frågor. Bland annat var han tydlig med att han vill få in sjöfarten i EU:s utsläppshandel och att han stod bakom en bränsleskatt på flyget. Jytte Guteland säger dock att hon gärna fått tydligare besked om EU:s klimatmål till år 2030.
– EU-kommisionens ordförande, Ursula von der Leyen, har tyvärr valt en olycklig tvåstegsplan som först börjar på 50 procent för att sen gå vidare till 55 procent. Här är det viktigt att få Timmermans medveten om att planen riskerar att sänka takten och att det är viktigt att i stället gå direkt på 55 procent.

Också Miljöpartiet är tveksamma till Frans Timmermans svar om EU:s framtida klimatambitioner.
– Jag blev lite förvånad när Frans Timmermans sa att han väntar på fler vetenskapliga studier innan han föreslår ett höjt utsläppsmål på ens 55 procent till 2030. Vi har haft all vetenskaplig fakta vi behöver i årtionden. IPCC visar med tydlighet att minst 70 procent till 2030 behövs för att nå Parisavtalet, säger EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev