Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ovanligt varm sommar orsakar mjältbrandsutbrott i Sibirien

Publicerad: 4 augusti 2016, 10:00

I Sibirien tros den smältande permafrosten ha tinat upp djurkadaver som spridit det fruktade mjältbrandsviruset.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

I norra Sibirien har ett utbrott av mjältbrand lett till att ett 90-tal personer tagits in på sjukhus för observation. En pojke har avlidit och åtta personer har konstaterats bära på det ovanliga viruset.

1941 drabbades Sibirien senast av ett mjältbrandsutbrott och ryska myndigheter misstänker att det nya utbrottet kan bero på att renar smittats av djurkadaver som tinat när permafrosten smält på den sibiriska tundran under årets ovanligt varma sommar. Hittills har 2300 renar dött av mjältbrand och den ryska regeringen har nu skickat soldater som tränats i biologisk krigföring för att hantera den uppkomna krissituationen. Det rapporterar BBC.

Även i Sverige kan gamla djurkadaver ha spridit mjältbrandssmitta. I mitten av juli drabbades Omberg i Östra Götaland av flera mjältbrandsfall bland nötboskap. De områden där boskapen betat är nu avspärrade medan smittspårning pågår. Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog, vid Statens veterinärmedicinska anstalt säger till Aftonbladet att det kan röra sig om så kallade mjältbrandsgravar där man förr grävde ner kor som dött i mjältbrand. En sådan grav kan sprida smittan i upp till 70 år.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.