Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oväntad enighet om biogasen

Publicerad: 4 juli 2011, 11:54

Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin och Centerpartiets favorittippade partiledarkandidat Annie Johansson gick under måndagen en rond i Almedalen om framtida biogassatsningar. Men någon vidare fight blev det inte.


Ämnen i artikeln:

Gustav Fridolin

Ett av de mer välbesökta seminarierna i Almedalen under måndagen var Fossiloberoende transportsektor 2030 – menar regeringen allvar med biogasen, arrangerat av E.ON, Volkswagen Personbilar och LRF.

I en rapport från Stockholms handelskammare som delades ut på plats, Fossiloberoende fordonssektor 2030 – så kan biogasen hjälpa till, framgick många av fördelarna med biogasen.

– Löser avfallsproblem
– Ger en god energibalans och stora klimatfördelar
– Ger minskade utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen och förbättrar därmed stadsmiljön
– Ger möjlighet för smidig distribution i lokala ledningsnät – förutsatt att dessa byggs ut
– Ger en ökad energisuveränitet
– Möjliggör återföring av näringsämnen till jordbruket
– Skapar arbetstillfällen

Men i rapporten höjdes även en varning/uppmaning till regeringen:
"Fastställ delmål och strategier för hur målet om en fossiloberoende fordonsflotta ska uppnås år 2030 – utan detta är risken för att målet ej uppnås stort."

Rosten, Johansson, Fridolin. Foto: Anders Hellberg

Från de politiker som fanns på plats rådde det en något oväntad enighet i frågan. Annie Johansson var tydlig med att hon i detta fall representerade Centerpartiet och inte regeringen.

− En omställning av fordonsparken är nödvändig och här kommer biogasen att spela en mycket viktig roll. Men nuvarande regering är tyvärr inte tillräckligt långsiktig i sitt tänkande. Man har ett oerhört ambitiöst mål till 2030, om en fossiloberoende fordonsflotta, men man saknar fortfarande en strategi för hur man ska nå dit.

Johansson fick medhåll från Fridolin som efterlyste både ambitiösare mål och betydligt större investeringar i ny hållbar teknik, dit biogasen räknas.

Även Tony Rosten, generaldirektör för Energimarknadsinspektionen, skickade pucken vidare till regeringen. Han menade att det finns en enormt stor potential för biogasen.

− Men det behövs planeringsmål för hur mycket biogas vi ska ha. Det blir givetvis olika spelregler, olika typer av åtgärder i form av styrmedel och subventioner, beroende på hur höga mål som sätts.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Gustav Fridolin

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.