torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oväntat kul när ekonomerna fixar klimatet

Publicerad: 21 mars 2023, 15:11

Foto: Pressbild

Det är inte många som kan beskriva en koldioxidskatt på ett både teoretiskt, engagerande och underhållande sätt. Men den svenske professorn Erik Angner har lyckats där andra gått bet.

Ämnen i artikeln:

AffärerEkonomi

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Nationalekonomin bör användas i större utsträckning för att bygga en bättre värld, det menar Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, samt även disputerad nationalekonom.

I sin nya bok ”How economics can save the world” (Penguin) går Erik Angner igenom tio olika problem där han menar att nationalekonomernas verktyg kan komma till praktisk användning. Det handlar om mer vardagsnära dilemman som att uppfostra barn utan att själv bli galen, till lite större utmaningar som hur fattigdomen i världen kan elimineras.

Ett stort plus med boken är att man som läsare inte bara får de ekonomiska teorierna och resonemangen förklarade för sig, utan att det hela också görs på ett engagerande sätt med en stor dos humor. Det märks att Erik Angner verkligen vill att fler ska förstå vad nationalekonomin gör och är till för.

Exempelvis kapitlet om hur världen kan komma till rätta med klimatförändringarna tar sin utgångspunkt i idén att fler länder borde införa en koldioxidskatt som en bärande del i sin klimatpolitik, precis som Sverige gjorde redan 1991.

Fördelen, skriver Erik Angner, är att även om inte skatten kommer leda till önskvärda utsläppsminskningar på direkten så är ”värstascenariot” att vi med en sådan skatt ”skapar innovation, investeringar och mer hållbara konsumtionsmönster, samtidigt som vi minskar inkomstskillnaderna” i samhället. Dessutom, tillägger han, kan skatten alltid justeras i efterhand så att utsläppen kan komma att minska i en än snabbare takt.

Argumenten mot en koldioxidskatt är enligt Erik Angner oftast så banala som att väljare och politiker inte tycker om skatter. Men som han också konstaterar: ”Om vi måste begränsa oss till lösningar som folk redan gillar kommer det inte att finnas många lösningar kvar.”

Tre andra aktuella böcker

Under olivträdet
Håkan Wallander, Natur & kultur

Tips från en jordforskare om hur den biologiska mångfalden kan stärkas och hur odlingar kan göras mer klimatsmarta.


Drömmen om ett träd
Maja Lunde, Natur & kultur

Efter succéerna med ”Binas historia”, ”Blå” och ”Przewalskis häst” kommer nu den avslutande romanen i serien.


Ny jord
George Monbiot, Leopard förlag

Den brittiske författaren och journalisten tar sig den här gången an omställningen av matindustrin. Framtiden, menar han, hänger på att vi lyckas.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev