Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Överblivna utsläppsrätter jätteklipp för papperstillverkare

Publicerad: 31 januari 2006, 17:54

Papperstillverkaren UPM Kymmene gör en jätteklipp på handeln med utsläppsrätter. Tack vare övertilldelning av utsläppsrätter och en strejk vid de finska anläggningarna under fjolåret fick företag utsläppsrätter över. De såldes senare för 11 miljoner euro som gick raka vägen in i företagets resultaträkning.


Företagsledningen räknar med att fortsätta att tjäna pengar på utsläppshandeln. Finanschefen Kari Toikka har uppgett till nyhetstjänsten Point Carbon att man räknar med att sälja utsläppsrätter även under 2006 och 2007, även om det är beroende av vilken produktionsnivå man hamnar på.

På Point Carbons fråga om UPM Kymmene fått en övertilldelning av utsläppsrätter svarade Kari Toikka att ”det kan man säga”.

Strejken som pågick under sju veckor bidrog förstås till att extra många utsläppsrätter blev överflödiga och kunde säljas.

Priset på utsläppsrätterna varierade starkt under 2005. Vid handelspremiären låg priserna under 10 euro men gick sedan upp til nästan 29 euro under juli. Igår blev slutpriset för utsläppsrätter 26,75 euro.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev