Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Övergödda vatten hoppas bli återställda med ny teknik

Publicerad: 3 september 2013, 07:50

En ny muddringsteknik provas just nu på flera håll i landet i hopp om att återställa övergödda vatten.


Bland annat tas gyttjan tillvara och kan användas till biogastillverkning och gödsel, detta säger Bengt Simonsson, forskningschef på Teknikmarknad, till Sveriges Radio.
I Barnarpasjön söder om Jönköping är vattnet genomgrönt på grund av kraftig övergödning. Sjön har utsatts för bland annat utsläpp från en numera nedlagd fabrik och närliggande jordbruk. Där testas just nu en ny muddringsmetod av Teknikmarknad – en organisation som knoppats av från Kungliga Tekniska Högskolan för att utveckla kommunal miljöteknik. Det som skiljer metoden från muddring med till exempel grävskopa är att små datorstyrda maskiner går på botten och suger upp gyttjan i slangar. På sikt ska Barnarpasjön bli en klarare sjö med mer plats för fiskarna, men det finns också djur som lever i gyttjan vars livsmiljö förstörs, därför behöver man alltid diskutera hur stort ingrepp man vill göra i en sjö.
En del av den överflödiga näringen i sjön kommer att användas på åkrarna intill där den behövs. Metoden har också testats i bland annat vikar på Gotland och utanför Oskarshamn. Metoden är betydligt billigare än vanlig muddring och kan i framtiden användas av ideella organisationer kring vattendrag, säger Bengt Simonsson till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.