tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Övergödning räddade fisken

Publicerad: 22 januari 2009, 08:39

Normalt är kväveläckage från konstgödsel och orenat avloppsvatten rena dödsdomen för ett fiskbestånd, men utanför Nildeltat blev det istället räddningen för fiskarna.


Det tas idag som en självklarhet att kväveläckage ut i hav och sjöar är ett stort problem för fiskarna och man behöver bara ta en titt på Östersjön för att se problemet. Lägger man sedan till orenat avloppsvatten som rinner ut så är det ett recept på total katastrof för livet under vatten. Nu visar dock en undersökning att det inte alltid är så enkelt.

Forskare vid University of Rhode Island i USA och University of Alexandria i Egypten har undersökt fiskbeståndet utanför Nildeltat i Medelhavet där det finns ett stort fiskbestånd trots att det släpps ut mycket kväve från övergödning och avloppsvatten.

Orsaken till att fisken klarar sig så bra verkar vara att utsläppen precis råkar matcha den mängd näring som människan tog bort när Assuandammen byggdes längre upp i Nildalen. Då förhindrades Nilens årliga översvämning av deltat vilken annars förde med sig stora mängder näring. Fiskbeståndet kraschade därför när Assuandammen var färdig, men när näringsämnen från avlopp och övergödning började rinna ut i havet övertog det Nilens naturliga roll.

Den oavsiktliga tillförseln av kväve fungerar faktiskt så bra att fångsterna av fisk är tre gånger så stora som före dammen och det utan att det verkar bli utfiskat. Om Egypten skulle göra som i västvärlden och begränsa kväveläckaget skulle fiskbeståndet förmodligen krascha igen.

Resultaten visar att det kan gå att blåsa liv i tidigare fiskfattiga områden genom att öka kvävehalten på konstgjord väg. Att det inte fungerar på alla ställen har vi tydliga bevis för på många ställen i världen så nu måste forskarna räkna ut var det kan göra nytta och exakt hur mycket näring som måste tillsättas för att det inte ska bli för mycket.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev