Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Överraskande rön om mikroplaster i åkermark

Publicerad: 4 december 2018, 12:32

Jordbruksmark som gödslats med avloppsslam innehåller inte mer mikroplaster än jordbruksmark som gödslats med vanligt mineralgödsel. Den överraskande slutsatsen dras i en ny studie från Svenskt Vatten.


Svenskt Vatten har låtit undersöka hur mycket mikroplast det finns i åkermark som gödslats med en normal slamgiva under 35 år. Enligt studien var mängden mikroplaster i marken hela tio gånger lägre än vad som teoretiskt förväntats.
– Vi ser att det finns mikroplast i jordbruksmark oavsett om den slamgödslats eller inte. Det ser också ut som om normal slamgödsling inte bidrar med ytterligare mikroplastkoncentration i marken. Det här behöver vi undersöka vidare men det är väldigt spännande preliminära resultat, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, till Aktuell Hållbarhet.
Enligt Svenskt Vatten tyder studien på att det över tid sker en kontinuerlig minskning av mängden mikroplaster i mark som har slamgödslats. Det kan enligt Svenskt Vatten bero på nedbrytning i marken eller fragmentering av mikroplasterna så att andelen går under detektionsgränsen på 0,010 millimeter.
– Vi ser också att en stor del av mikroplasten som avskiljs i reningsverken inte hamnar i slammet utan i andra delar av reningsverket som till exempel sandfång, fettavskiljning och rensgaller. Det är givetvis positivt då mikroplasten som fastnar här går direkt till förbränning, säger Anders Finnson.

Läs rapporten “Mikroplaster i kretsloppet”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.