Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Overshoot day – redan i går

Publicerad: 29 mars 2018, 07:38

Foto: Nasa

Igår inträffade Sveriges Overshoot Day, vilket innebär att vi redan har förbrukat årets budget av förnybara resurser.


Siffror från WWF visar att svenskar lever som om vi har tillgång till 4,2 jordklot, vilket är mycket mer än det globala snittet. Enligt beräkningar från Fältbiologerna innebär det vi redan den 28 mars hade gjort slut på årets resurser och att vi resten av året lånar från resten av världen och från kommande generationer.

Globalt sett lever människan som om hon har 1,7 jordklot och tidpunkten för den globala Earth Overshoot Day inträffar således i början av augusti varje år. På grund av ökad konsumtion flyttas den dock fram cirka en dag varje år.
”Att leva över planetens gränser är hänsynslöst. Nu behöver vi politiska beslut, ansvarstagande företag och nya vanor hos allmänheten för att lyckas ställa om till en konsumtion som är hållbar”, säger Johan Andersson, ordförande för Fältbiologerna, i ett pressmeddelande.

Enligt honom måste Sverige nå nollutsläpp av växthusgaser redan 2030 för att uppfylla Parisavtalet och minska den globala uppvärmningen. Fler resor bör ske med tåg, vegetarisk mat måste bli normen och staten måste sluta att subventionera fossil energi.

Allt är dock inte nattsvart. Fältbiologerna menar att det som motvikt till den ökade konsumtionen även finns en större medvetenhet om miljö och klimat. De uppger till exempel att andelen vegetarianer har ökat från tre procent 2009 till nio procent idag.
”Flera framsteg har skett de senaste åren. Ett globalt klimatavtal slöts i Paris 2015 och i Sverige har vi bland annat fått till stånd en blocköverskridande energiöverenskommelse och ett nytt klimatpolitiskt ramverk. Det märks att allt fler inser att effekterna av klimatförändringarna redan är här. Nu är det avgörande att växla upp och göra mer”, säger Johan Andersson.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.