Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Overshoot day: Rockström vill se planetära gränser i FN-stadgan

Publicerad: 8 augusti 2016, 08:00

Idag är det ”overshoot day”, dagen då människan gjort slut på den årliga naturresursbudgeten. Nu vill professor Johan Rockström
”skriva om hela FN-stadgan och tvinga alla samtal om terror, ekonomi, arbetslöshet och utveckling att ske inom planetens gränser och att de är icke förhandlingsbara”.


Ämnen i artikeln:

KolJohan RockströmKlimatförändringarVattenfall

Idag infaller årets ”overshoot day”, det vill säga den dag då människan gjort slut på den årliga naturresursbudgeten och tvingas börja leva på lånat naturkapital. För 15 år sedan inföll dagen i oktober men den globala befolkningstillväxten, i kombination med ökad konsumtion och växande koldioxidutsläpp, har lett till att overshoot day i år infaller redan i början av augusti. I ett pressmeddelande skriver WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén att det nu krävs drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av människan varje år.

Koldioxidutsläppen står för mer än hälften av det ekologiska fottrycket och ekosystemen belastas hårt av klimatförändringarna som orsakar avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion och minskad biologisk mångfald. Men WWF ser ändå positivt på utvecklingen och man skriver i sitt pressmeddelande att FN:s klimatavtal i Paris förhoppningsvis kommer att innebära spiken i kistan för de fossila bränslena.

Något mer skeptisk förhåller sig miljöprofessorn Johan Rockström som intervjuades i TV4 under torsdagens morgonsändning. Enligt Rockström ser vi just nu en märklig paradox där världens ledare ser och förstår hotet från klimatförändringarna, samtidigt som de tycks oförmögna att agera.

Om vi ska ha en fossilfri världsekonomi om 35-40 år och nå klimatmålet på högst 2 grader krävs kraftiga åtgärder, men trots det juridiskt bindande avtal som undertecknades under klimatmötet i Paris så händer i princip ingenting konstaterar Rockström som tar försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet som exempel:

– Vi ser att länder som Sverige och Tyskland som är ledande i världen på klimatpolitik, bara för några veckor sedan inte ens klarade av att påbörja utfasningen av brunkol, det vill säga: man agerade i strid med klimatavtalet.

I intervjun sa Johan Rockström vidare att Sverige borde utnyttja sin nya position i FN:s säkerhetsråd för att driva miljö- och klimatfrågan.

– Nu när Sverige har valts in i FN:s säkerhetsråd borde man driva att klimat- och miljöfrågan lyfts in i säkerhetsrådet. Egentligen borde vi kanske rent av skriva om hela FN-stadgan och tvinga alla samtal om terror, ekonomi, arbetslöshet och utveckling att ske inom planetens gränser och att de är icke förhandlingsbara, sa Johan Rockström till TV4.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.