Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Översvämningar större hot än väntat

Publicerad: 9 Mars 2009, 06:27

Vattennivån stiger snabbare än man tidigare trott. Forskare varnar nu för katastrofala översvämningar.


Stigande vattennivåer är betydligt större ekologiska hot än vad som tidigare uppfattats. Under klimatkonferensen i Köpenhamn i veckan väntas forskare varna för hot om allvarliga översvämningar, tillräckliga för att ödelägga Bangladesh, Florida och Nederländerna.

I ett reportage i brittiska the Guardian framhålls den globala uppvärmningen och snabbt smältande isar på Grönland och Antarktis som främsta orsak till de stigande vattennivåerna. Flera av världens kustremsor hotas att översvämmas mot slutet av dessa århundrade.

– Det står nu klart att det kommer att bli massiva fruktansvärda översvämningar runt om på jorden, säger doktor David Vaughan vid British Antarctic Survey, till tidningen.

– Större delar av befolkningen flyttar till kusten, vilket gör att allt fler människor kommer att hotas när havets nivå stiger.

När The International Panel on Climate Change, IPCC, för två år sedan presenterade siffrorna för hur snabbt vattennivån väntas stiga uppskattades stigningen till mellan 20 och 60 centimeter vid 2100. Dessa förväntas att skruvas upp dramatiskt, hävdar David Vaughan.

Problemet väntas dominera veckans klimatkonferens i Köpenhamn. Syftet med konferensen är att sätta agendan för det stora internationella miljötoppmötet i december i samma stad, där nya riktlinjer ska dras upp för att ersätta Kyotoprotokollet.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.