Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Övertid i Doha

Publicerad: 7 december 2012, 09:19

I eftermiddag ska klimatförhandlingarna avslutas. Men mycket tyder på att det kommer att dra ut på tiden. ”Det enda som är säkert är att klimatförhandlingarna inte kommer avslutas i eftermiddag”, säger en observatör på plats.


Det är Tricoronas man på plats i Doha – Mattias Goldman –  som i företagets nyhetsbrev konstaterar att det med stor sannolikhet blir förlängning av förhandlingarna. I Tricoronas nyhetsbrev skriver han "Klimatförhandlingarna ska klubbas av i eftermiddag" och fortsätter "Det enda som är säkert är att det inte blir så".
– På morgonen har vi inte nått enighet i någon av de stora frågorna om Kyotoprotokollets fortsättning, har inte enats om hur processen ska fortsätta för de FN-spår som tänks avslutas här och har i praktiken inte kommit någon vart med arbetet för ett långsiktigt, globalt avtal, säger Mattias Goldman.

Tricorona konstaterar att förhandlingarna innehåller en rad svåra frågor som inte lyckats lösas. Totalt handlar det om 70 olika frågor, som behandlas i sju olika spår, och som de 193 länderna ska nå koncensus kring.

Tricorona, som arbetar med klimatkompensering, konstaterar att CDM-systemet överlag behandlats positivt i förhandlingarna. Men Mattias Goldman konstaterar att arbetsgruppen var oenig i en lång rad detaljfrågor.
– Det ledde till slut till att ministrarna får hantera precis varenda fråga. Det är förstås synd, men det avgörande är att få till ett rejält utsläppsmål – annars är finansiella mekanismer inte mycket värda, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.