Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Övervikt – det dolda miljöhotet

Publicerad: 18 Juni 2012, 11:00

Det är inte bara befolkningsökningen som är problematisk för miljön. Lika allvarligt är att vi blir allt fetare. Och fetast av alla är nordamerikanerna.


Befolkningsökningen uppges vara ett av de allvarligaste hoten mot miljön och planetens resurser. Men minst lika allvarligt är den viktökning som den befintliga befolkningen genomgår. Det konstaterar en ny studie som publiceras i tidskriften BMC Public Health.
– När folk tänker på miljöproblem och hållbarhet så fokuserar de genast på befolkning och befolkningsökningen. Men när man tänker efter så handlar det inte om hur många munnar det finns att mätta, utan hur mycket kroppsmassa det finns på planeten, säger enm av forskarna bakom studien, proffessor Ian Roberts, till BBC.

Mänskligheten
väger idag 287 miljoner ton, och genomsnittsmänniskan väger 62 kilo. Av den globala totalvikten består 15 miljoner ton av övervikt och 3,5 miljoner ton är ren fetma. Det är enligt studien på tok för mycket, och det värsta är att siffrorna hela tiden ökar.

Allra fetast är enligt WHO nordamerikanerna som i genomsnitt väger 80,7 kilo. Nordamerikanerna står bara för 6 procent av världsbefolkningen men står för över en tredjedel av världens fetma.
– Om alla länder skulle ha samma nivå av övervikt som den vi ser i USA, skulle det i vikttermer vara samma sak som att världen fick en extra miljard invånare med dagens genomsnittsvikt, förklarar Ian Roberts.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.