Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Övervikten sitter i hjärnan

Publicerad: 16 December 2008, 07:57

Gener som påverkar hjärnans funktion kan vara det som gör att vissa människor lättare drabbas av övervikt.


Övervikt förklaras ofta med att de som drabbas av den har annorlunda ämnesomsättning och annorlunda fettvävnad än andra, men nu verkar det som att mycket av problemet sitter i hjärnan. En undersökning som gjorts av forskare från över 60 olika institutioner i Giant Consortium har hittat fem gener som de tror påverkar hjärnan till att låta oss äta för mycket.

I undersökningen har generna hos 90 000 människor undersökts och forskarna har hittat fem gener som påverkar hypotalamus i hjärnan. Hypotalamus är ansvarig för att hålla balansen mellan hur mycket energi vi gör av med och hur mycket vi äter.

Man vet sedan tidigare att en väldigt ovanlig genmutation kan påverka hypotalamus så att vi äter mycket mer än vi kan förbruka vilket ger upphov till extrem fetma, men nu tror forskarna att andra gener kan orsaka en liknande effekt hos de som är överviktiga.

De gener som forskarna beskriver i undersökningen kan nu inte ge upphov till särskilt mycket övervikt. Runt 1,5-2 kilo räknar forskarna med. Det intressanta är dock att det är första tecknet på att genförändringar i hypotalamus kan påverka övervikt och forskarna pekar på att det kan finnas många andra genförändringar som de inte upptäckt än som tillsammans kan förklara mycket mer av folks övervikt.

Förhoppningen är nu att nya metoder för att sekvensera gener ska göra arbetet snabbare och biligare och därmed kunna ge forskarna betydligt bättre kunskaper över vad som orsakar övervikt.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.