Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ovilja i EU att höja ambitionen efter Paris

Publicerad: 11 februari 2016, 05:00

Presskonferens där

Långa och tuffa förhandlingar väntar. Tidigast sent år 2017 kan unionen formellt skriva under klimatöverenskommelsen.


Ämnen i artikeln:

EuTeknik

Det ser kämpigt ut för EU att enas om ansvarsfördelningen av utsläppsminskningarna efter Parisöverenskommelsen. Och trots att målen på temperaturökningen nu sänkts till 1,5 grader, verkar det bli svårt att höja unionens ambitioner som utgick från 2-gradersmålet. Det sa EU:s energi- och klimatkommissionär Miguel Arias Cañete när han i veckan deltog i ett panelsamtal i Bryssel.

Kommissionären kommer att delta i den underskriftsceremoni av Parisöverenskommelsen som FN ska hålla i april. Men det formella godkännandet av unionen och varje medlemsland lär vänta. Förhandlingarna om ansvarsfördelningen för utsläppsminskningarna har nämligen fått en svår start, enligt Cañete.
– Alla är överens om det övergripande målet, men bara om deras granne uppfyller sin del. Vi kommer att behöva diskutera med alla 28 medlemsstater och det kommer att bli en extremt svår uppgift, sa Cañete.

Tidigast år 2017 eller 2018 kan medlemsstaterna enas och formellt skriva under, men då krävs det att processen går fort, enligt experters uttalanden till Climate Home. Och det finns fler kontroversiella ämnen som nu kan sätta grus i maskineriet. Kommissionen har utlovat att se över hur förändrad markanvändning, på fackspråk LULUCF, som metod att ta upp utsläppen kan tas med i beräkningarna. Detta är kontroversiellt för flera medlemsstater och miljöorganisationer, som inte ser att upptagningsförmågan bör slås samman med utsläpp orsakade av mänsklig aktivitet. Det rapporterar Carbon Pulse.

På EU:s toppmöte den 17-18 mars ska statscheferna diskutera om unionens klimatpolitik ska uppdateras efter Parismötet. Kommissionens förslag till en ansvarsfördelning av utsläppsminskning mellan medlemsstaterna förväntas att presenteras i sommar. Samtidigt har förhandlingarna inletts om den uppdaterade utsläppshandeln mellan 2020-2030, ett lagförslag som vissa bedömare tror måste avslutas innan ansvarsfördelningen kan redas ut.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

EuTeknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.