Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

OX2: ”Sverige behöver ett mål för förnybar energi till 2030”

Publicerad: 17 december 2015, 06:17

DEBATT Det finns minst fem skäl till att sätta ny fart på utbyggnaden i Sverige, skriver Linda Burenius Magnusson från OX2.


Ämnen i artikeln:

Linda Burenius Magnusson

Patrick Miller

Foto: Patrick Miller

Världens länder lyckade i helgen enas om ett historiskt klimatavtal. Detta underlättades väsentligt av de senaste årens explosionsartade utbyggnad av förnybar energi, som visar att det går att minska utsläppen. Men ländernas åtaganden måste skärpas längst vägen och det krävs att vissa länder går före. Sverige har en unik möjlighet att ta ledningen.

Sveriges mål för förnybar energi och elproduktion till 2020 har lett till en kraftig utbyggnad av framförallt vindkraft och biokraft, men den starka utvecklingen har nu mattats av. Det finns många skäl att sätta ny fart på utbyggnaden, både för Sverige och för övriga världen. Energikommissionen bör tidigt under 2016 återkomma med ett ambitiöst mål för förnybar energi till 2030.

För det första kan leveranssäkerheten tryggas genom förnybar elproduktion. Fyra av Sveriges kärnkraftsreaktorer kommer att stängas ner innan 2020. De övriga sex behöver också stängas inom en överskådlig framtid. Med ett förnybarhetsmål för 2030 kan vi både trygga leveranssäkerheten och behålla dagens elöverskott. Det skapar marginaler och flexibilitet inför den kommande omställningen.

För det andra behålls kompetens och kapital i Sverige vid en fortsatt utbyggnad. Under de senaste tio åren har Sverige byggt en stark bransch för förnybar energi. Det handlar om kvalificerade jobb inom både industrisektorn och tjänstesektorn, med ny kompetens kring exempelvis finansiella lösningar och juridiska frågor. Internationella investerare har haft ett stort förtroende för den svenska marknaden, men de kräver långsiktighet och förutsägbarhet. I avsaknad av nya mål riktas blickarna mot andra länder och den kompetens som riskerar att försvinna från Sverige kan ta lång tid att återskapa.

För det tredje skapas exportmöjligheter av förnybar el. Intäkterna från exporten kan finansiera fler kablar till våra grannländer. Dessa är viktiga för att underlätta effektutjämning i ett framtida förnybart elsystem. En studie av Sweco visar att det samhällsekonomiskt mest lönsamma alternativet för Sverige är en utbyggnad av det förnybara i kombination med fler utlandsförbindelser.

För det fjärde ger ett svensk elöverskott låga elpriser vilket stärker den svenska industrins konkurrenskraft. Det är viktigt inte minst för vår elintensiva basindustri. Låga elpriser och en grön profil attraherar även nya företag som Google och Facebook som väljer att etablera sina elkrävande serverhallar där det finns god tillgång till förnybar el till en låg kostnad.

För det femte leder svensk förnybar el till en stor klimat- och miljönytta i omvärlden. Många av Sveriges närliggande länder, inte minst i Östeuropa, har en hög andel fossil elproduktion och sämre förutsättningar att själva bygga ut den förnybara energin. Enligt EU-kommissionen kan man årligen spara upp mot 660 miljarder kronor om vi får en bättre sammankopplad elmarknad och om den förnybara elproduktionen byggs ut där den är mest effektiv. Det skapar förutsättningar för EU att sänka sitt utsläppstak, utan att kostnaderna ökar.

Sverige har bland de bästa förutsättningarna i världen att skapa ett helt förnybart energisystem. Vår goda tillgång till biobränslen, våra vindresurser, vår befintliga vattenkraft och vårt stora glesbefolkade land ger oss enorma fördelar. Om inte Sverige tar chansen och visar att det är möjligt, kan knappast någon annan förväntas göra det. Därför är det av högsta prioritet att Energikommissionen tidigt under 2016 föreslår ett ambitiöst mål för förnybar energi till 2030.

Linda Burenius Magnusson, Head of Public Affairs, OX2

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Linda Burenius Magnusson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.